Кирил Григоров: Жалко, че не показахме, че сами можем да надзираваме банковата си система

Самият факт, че България официално се обръща към Европейски надзорен орган, е една оценка, коментира прокуристът на Българската агенция за кредитен рейтинг

22.07.2014 | 10:44 Редактор: Мариета Иванова
Кирил Григоров: Жалко, че не показахме, че сами можем да надзираваме банковата си система

Много жалко, че не показахме, че сами можем да надзираваме банковата си система, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air прокуристът на Българската агенция за кредитен рейтинг Кирил Григоров. Той направи коментара в отговор на въпрос на водещата Йоанна Николова дали случилото се с Корпоративна търговска банка говори за системна грешка от страна на надзорните органи. Григоров допълни, че самият факт, че „България официално се обръща към Европейския надзорен орган и кани той да поеме надзора на банките, е една оценка“. По думите на експерта в страната ни има много обучени кадри, много добри методики, но „в случая с КТБ не беше реализирано на практика“.

Попитан дали има риск заразата да се пренесе към други банки, Григоров посочи, че „хората са податливи на паника, а банките са податливи, ако сред хората има паника“. В този смисъл много важна по думите му е намесата на Централната банка и на правителството. Той поясни, че реакцията на управляващите „при двудневния проблем около Първа инвестиционна банка“ е била изключително правилна и че „това е начинът, по който трябва да се действа“.

Още по темата

Мнението на експерта е, че за период от половин, дори една година, е невъзможно да бъдат нанесени толкова непоправими щети на четвъртата по големина банка в страната.

„Всички официални доклади  на Банковия надзор и от независимите одитори на банката не индикират никакви проблеми до края на 2013. И според мен, е невъзможно в отрязъка на 5 месеца на тази година да се случат толкова сериозни проблеми. Най-вероятно, ако има такива, нарушенията са започнали много по-рано“, коментира прокуристът.

Григоров посочи още, че няма никаква официална информация какво е финансовото състояние на банката.

„Чухме за едни  3.5 млрд. лева в досиетата, но това не означава, че толкова е дупката в капитала. И, тъй като вече мина около месец от особения надзор, би трябвало вече квесторите да ни представят състоянието на банката“, заяви експертът.