Роснефт разчита на Китай

17.07.2014 | 18:22

ОАО Роснефт, най-голямата публично търгувана компания за производство на петрол по обем, ще разчита на търговия с Китай, за да издържи на новите американски санкции срещу Русия, съобщава Bloomberg.

Държавната компания трябва да получи 63 млрд долара авансово плащане по дългосрочни договори за доставка на суров петрол от 2014 до 2018, главно от китайски клиенти, заяви Андрей Полишчук, енергиен анализатор на ЗАО Райфайзенбанк в Москва по телефона за Bloomberg. Това покрива почти целия дълг от 65 млрд долара на Роснефт, каза анализаторът, след като обявените на 16 юли санкции ограничават достъпа на компанията до американските дългови пазари.

"Роснефт никога не би получила такова щедро финансиране без Китай", каза Полишчук. "Това е очевидна зависимост. Алтернативите са малко", добави той.

Роснефт и China National Petroleum Corp подписаха 25-годишен договор за 270 млрд долара с цел диверсификация на експозицията на втората по големина страна-потребител на петрол в света, след спада на европейското търсене. Сделката включва авансово плащане, оценявано от президента Путин на 70 млрд долара. През октомври Роснефт подписа 10-годишен договор за доставка на петрол с China Petrochemical Corp за 85 млрд долара.

Голямата заплаха Европа, която може да последва американския пример и да наложи същите ограничения на кредитиране от европейски банки", каза Александър Корнилов, анализатор от Алфа банк в Москва в имейл до Bloomberg. Роснефт има най-голям дълг от всички руски петролни компании, добави Корнилов.

Санкциите са незаконни, защото Роснефт не играе никаква роля в украинската криза, заяви Игор Сечин, генерален директор на Роснефт пред репортери в Бразилия. "Те ще навредят на американските банки, работещи с Роснефт, без да се отразят на руския производител", добави той.

Роснефт може да си позволи "да не прави спешни заеми", каза Сечин.