Европейският пазар на коли се възстановява

Коментар на Нейра Чехич от Bloomberg

17.07.2014 | 18:04
Европейският пазар на коли се възстановява

Продажбите на автомобили в Европа растат през юни, който е десетият пореден месец на експанзия. Това е най-дългата печеливша серия за последните 4 години.

На основните пет пазара в Европа, най-солидният скок е регистриран в Испания. Продажбите там растат с почти 25%, при скромните 6% във Великобритания.

Няколко са причините за силните продажби на автомобили в Европа миналия месец. Продажбите при Дачиа нараснаха с близо една трета, а тези на Сеат с 13 на сто. ЕЦБ представи серия от мерки през юни, чрез които да насърчи частното потребление в еврозоната.

Потребителското доверие в Германия и Великобритания, двата водещи автомобилни пазара, се подобри през миналия месец. Определено доверието ще бъде в подкрепа на автомобилната индустрия. Но в помощ беше и намалението при цените.

Но аналитици смятат, че автомобилопроизводителите трябва да внимават с това, защото потребителите привикват с това и единственият шанс да вдигнат цените отново е когато пуснат нов модел.

Определено европейският автомобилен пазар е още в процес на възстановяване от достигнатото двайсет годишно дъно през 2013. Някои експерти твърдят, че стимулираното възстановяване е за предпочитане от липсата на съживяване.

Но дилемата за автомобилните компании сега е как да си набавят бъдещите продажби.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.
Специално за България Он Ер.