fallback

Големите купувачи от Китай

14.07.2014 | 16:55

Най-четеното от терминала на Bloomberg, 14 юли

Още по темата

Влиятелни китайци пренасочват пари в чужбина, където търсят по-големи печалби срещу инвестициите си.  Сред купувачите са лица от Хонконг и Тайван, вложили 22 млрд долара в жилища в САЩ за година до март, 72% ръст  от същия период през 2013 и повече от всяка друга националност, съобщи National Association of Realtors в годишния си доклад за покупките на жилища от чужденци.

     “Ясно е, че имотният пазар няма да е така силен, както е днес без парите от континента”, съобщи Mizuho. “Как го правят? С помощта на Bank of China. Имаше невероятно количество пари от континентален Китай, изтекли в чужбина - това не може да се случи без нея”.

Още по темата

Китайците станаха най-големите инвеститори в австралийски търговски и жилищни имоти, с ръст на покупките от 42% до 5.9 млрд австралийски долара ($5.6 млрд) в годината, приключваща през юни 2013, съобщава Foreign Investment Review Board от Австралия.

     Имотният пазар във Ванкувър също е усетил ефекта от движенията и е бил “силно подкрепен в последните няколко години от богати клиенти от Китай и Хонконг,” казва агентът недвижими имоти Малкълм Хасман.

     Китай има нужда да подобри контрола над капиталовите потоци след като $2.7 трлн бяха изнесени от страната за 10г. до 2012, каза миналата година Антъни Нео - бивш правителствен съветник, помогнал на страната да се отвори за чуждестранни валутни мениджъри, цитирайки данни от Integrity International. 

Тези средства са надули имотен балон в градове като Хонконг, вместо да се инвестират на континента, обясни той     

“Знаем, че търсенето в чужбина е набице,” каза Чжу от ANZ. “Дори да наложите ограничения, парите ще намерят път извън страната, чрез нелегални банки или други начини.”

Съобщение на Bloomberg

fallback
fallback