Търговският излишък на Китай се свива до 31,6 млрд щатски долара през юни

Стивън Енгъл, Bloomberg, Пекин

10.07.2014 | 12:00
Търговският излишък на Китай се свива до 31,6 млрд щатски долара през юни

Търговският излишък на Китай се свива до 31,6 млрд щатски долара през юни.

И износът, и вносът бележат по-силен ръст от този за предходния месец, но въпреки това данните не успяха да покрият очакванията на икономистите.

Редакторът на Bloomberg Стивън Енгъл обобщава:


"Данните за външната търговия през юни бяха по-добри от майските, но въпреки това се оказаха под очакванията на анализаторите. Това беше причината за реакцията на валутните и на капиталовите пазари.

Китайският експорт през юни се увеличава със 7,2 процента.

През май ръстът беше със 7 на сто, но прогнозата за юни беше за поне 10 процента и половина.

Така че данните от статистиката се оказаха доста под тези предварителни очаквания.

Вносът също се повишава доста по-силно в сравнение с предходния месец - с  5,5% спрямо отчетения през май спад от 1,6 на сто.

И тук обаче очакванията бяха малко по-високи - за ръст от поне 6 процента. Търговският излишък се свива до 31 милиарда и 600 милиона долара при прогноза за близо 37 милиарда. Да припомним, че през май той възлезе на 35 милиарда и 920 милиона.

На валутните пазари австралийският долар поевтиня след публикуването на данните за китайската външна търговия, докато регионалният борсов индекс MSCI Asia Pacific изтри част от сутрешните си печалби.

В Хонконг индексите също свиха повишенията си, а тези в Япония преминаха твърдо на отрицателна територия.

Като цяло икономическият растеж в китай през първите три месеца на година беше най-слабият за последните 6 тримесечия.

Властите предприеха серия от стимули, които  изглежда свършиха работа, видяхме и понижения на някои данъци. Но що се отнася до данните за външната търговия, както вече стана дума, макар и по-силни от тези през май, те не удовлетвориха очакванията на експертите.

Миналата седмица директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че глобалните инвестиционни потоци остават сравнително слаби.

И това донякъде се потвърждава от китайската търговска статистика, защото данните за юни в никакъв случай не са позитивни, а по-скоро посредствени".