fallback

IndiGo поръча 200 А320 neo

10.07.2014 | 13:48

 

IndiGo преговаря с Airbus Group за поръчка за още 200 самолета А320 neo за около 20,6 млрд долара. Най-голямата индийска авиокомпания разчита на растящото търсене на пътувания, съобщава Bloomberg.

Сделката може да бъде обявена още другата седмица на авиошоуто във Фарнбъро, Англия, са казали двама анонимни източници, свързани с преговорите.

Досега IndiGo преговаряше с Boeing.

Повече neo с икономични двигатели би помогнало на IndiGo да увеличи флота си от 78 самолета. Компанията използва лизингова схема на sale-leasebacks, при която използва самолетите 6 години и след това ги връща.

 

“Индия е огромен пазар, непокрит,” каза Харш Вардан, председател на базирания в Ню Делхи Starair Consulting. “Има нужда от водещ авиопревозвач в Индия”, добави той.

Що се отнася до базирата в Тулуза Airbus, подобна транзакция й осигурява значителна преднина пред Boeing в монофюзелажните самолети, най-използваните по света. Представен през 2010, A320neo с новите двигатели се превърна в бестселър.

Новината се появява ден след като Emirates и Boeing финализираха най-голямата поръчка в историята на авиацията - 150 самолета за 56 млрд долара. Поръчката е комбинация от 115 самолета 777-9Х и 35 самолета 777-8Х и включва и опция за покупка на допълнителни 50 самолета, която, ако бъде упражнена, би увеличила общата стойност на договора до 75 млрд долара.

“IndiGo е стабилен клиент на Airbus и нова е добра новина за Neo,” каза Ричард Абулафия, вицепрезидент на Teal Group от Фейърфакс, Вирджиния. “Като имаме предвид обаче грандиозните планове на всички за пазар, който от време на време разочарова, тези цифри може и да не означават много. IndiGo може да не ги получи до следващото десетилетие”, каза Абулафия, цитиран от Bloomberg.

Коментар от Берлин на Ханс Никълс, Bloomberg.

 

fallback
fallback