Васил Велев: Има политически действия, които влошават икономическата ситуация

Бизнесът и синдикатите заедно призовават депутатите да дискутират важни за страната въпроси

08.07.2014 | 10:31 Редактор: Мариета Иванова
Васил Велев: Има политически действия, които влошават икономическата ситуация

Синдикати и работодатели заедно призоваха водещите политически партии да обсъдят ключови за страната и икономиката теми.

 „Българските политици трябва да осъзнаят изключителната важност на решенията, които трябва да вземат до края на работата на този парламент,“ коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Любен Томев от КНСБ. Той допълни, че страната е в тежка политическа, икономическа и социална криза и предстоят да се вземат важни решения и по линия на законодателството във връзка с европейското ни членство. - „ От спешна реакция се нуждаят редица области - като енергетика, здравеопазване, пенсионна реформа и т.н. Всички тези  неща са от важно значение за икономиката и страната като цяло“.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че съвместната декларация на синдикатите и бизнеса е продиктувана не толкова от икономическата ситуация и „от бездействието на политиците само, а от това, че със своите действия те провокират и подклаждат напрежение, което влошава икономическата ситуация“.

Велев допълни, че за тази година „обективно имаме ръст на икономиката, ръст на БВП между 1 и 2%, ръст в индустрията над 5%, имаме ръст в заетостта. За една година индексите на Българската фондова борса отбелязаха 40% ръст, а само за месец юни имаме над 20% спад в резултат именно на политическата ситуация, на политическите парии и на поведението на държавните мъже“, заяви Велев.

Той допълни, че с оглед на предстоящите предсрочни избори правителството няма да работи около три месеца – 2 месеца по време на служебното правителство и след това около месец, докато се формира новото. В този смисъл има много работа да се свърши напред. -“Вместо това сме свидетели на политически боричкания и стремеж за уязвяване на политическия, партийния, корпоративния враг. Ще имат септември месец да се обвиняват взаимно. Защото се получава така, че ние плащаме данъци, избираме веднъж на четири години, а сега се оказва, че ги избираме всяка година и те от две години са работили половин година“, посочи Велев.