fallback

МВФ настоява икономическият растеж да бъде стимулиран чрез повече публични инвестиции

07.07.2014 | 13:33 Автор: Ирина Георгиева

Икономическият растеж в развития свят трябва да бъде стимулиран чрез повече публични инвестиции. Това препоръчва управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард в интервю за Wall Street Journal. Според нея преди това трябва да бъдат изпълнени няколко условия. В САЩ, Германия и Великобритания, например, трябва да бъде подобрена инфраструктурата.

Кристин Лагард е категорична, че дефицитът на инвестиции както в публични, така и в частния сектор е тежко бреме за икономиките на повечето страни, което забавя техния растеж. Управляващият директор на МВФ също така посочи, че публичните инвестиции могат да стимулират растежа, което ще стабилизира или дори намали нивата на дълга спрямо брутния вътрешен продукт.

Изявлението на Лагард идва в навечерието на очакваната по-късно през юли актуализация на икономическите прогнози на МВФ. По думите ѝ прогнозите на експертите от Фонда ще бъдат "много по-различни от тези през април", намеквайки за евентуално тяхно понижение. Тoгава публикуваните очаквания бяха за растеж от 3,6% през 2014 г. и 3,9 на сто през 2015-та.

Лагард призова европейските страни да продължат поетия курс на реформите и завършването на Банковия съюз в ключов момент, в който Еврозоната бавно излиза от рецесията.

Що се отнася до Азия, Лагард не очаква забавяне в Китай, но слабо, а не чувствително.

 

fallback
fallback