Гръцки съд обяви стачката на енергетиците в страната за незаконна

Правната институция препоръча на протестиращите да се върнат на работните си места

05.07.2014 | 13:27 Редактор: Мариета Иванова
Гръцки съд обяви стачката на енергетиците в страната за незаконна

Гръцки съд обяви стачката на служителите в енергийния сектор за незаконна. Правната институция препоръча на протестиращите да се върнат на работните си места, тъй като в противен случай може да се стигне до гражданска мобилизация.  

Служителите в енергийния сектор в южната ни съседка излязоха по улиците в знак на протест срещу плановете на правителството да продаде част от държавната енергийна корпорация през 2015 година. Позицията на протестиращите е че, ако се стигне до тази стъпка, това може да доведе до скок в цените на тока и съкращаване на работните места.

Приватизирането на фирмата е част от усилията на гръцкото правителство да либерализира енергийния си пазар като едно от условията за изплащане на следващия транш в размер на 1 милиард евро от тройката международни кредитори.

Протестът на служители доведе до спиране на тока в разгара на летния туристически сезон. Според анализатори Атина не може да си позволи сериозни смущения това лято, тъй като туризмът е най-печелившият сектор в гръцката икономика. Той формира 17 на сто от доходите  на населението в страната и осигурява 20% от работните места. Според министъра на туризма стачката може да опетни имиджа на Гърция пред чужбина, след като южната ни съседка започна да се възстановява от годините на политическа нестабилност и протести, предизвикани от кризата с държавния дълг, която избухна през 2009 година.