fallback

Мирослав Николов: Проблемите няма да се решат с една оставка

От спирането на работата на ДФ „Земеделие” много земеделци могат да не получат средства по заявени проекти, заяви ресорният изпълнителен директор

05.07.2014 | 10:23 Автор: Мариета Иванова

Най-лесното нещо е да бъде подадена оставка, заяви за предаването Денят On Air изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Мирослав Николов. По думите му обаче, подобна стъпка няма да реши проблемите, които са в компетенцията на агенцията. Според него атаката от Министерството на земеделието, свързана с искане на оставки и подаване на сигнал към прокуратурата, срещу фонда не е случайна. Николов подчерта още, че спирането на работата на управляваната от него структура може да лиши от средства много земеделци, кандидатствали по проекти. На въпрос на водещия Веселин Дремджиев колко средства минават през ДФ „Земеделие” на година, Николов посочи сумата от около 2.5 млрд. лева.

Изпълнителният директор на фонда заяви още, че най-спешната работа в момента при взаимодействието между Министерството на земеделието и на ДФ „Земеделие” е свързана с издаването на указания за прехвърляне на средства по създания преди три години гаранционен фонд с цел да не бъдат загубени средства по ОП „Развитие на селските райони”. По думите на Николов най-добрият вариант е тези средства да бъдат прехвърлени към мярка 121 - 'Модернизиране на земеделските стопанства', където имало много проекти с малък бюджет. По този начин много земеделци биха могли да се възползват от европейски средства и да покрият разходи за закупена техника, например и т.н.

 

fallback
fallback