Какво стои зад положителните ръстове на пазарите в САЩ?

Какви са прогнозите за корекции през втората половина годината – коментира Ашок Шах, инвестиционен директор на London Capital

04.07.2014 | 17:28 Редактор: Мариета Иванова
Какво стои зад положителните ръстове на пазарите в САЩ?

Рекордният ръст на Dow Jones провокира редица въпроси за тенденцията на отразяване на новините около безработицата, инфлацията и други ключови показатели в САЩ. Инвестиционният директор на London&Capital  Ашок Шах коментира пред Bloomberg Television настроенията на пазарните участници.

Водещ: Dow е над 17 хиляди пункта. От САЩ новините са по-добри от очакваните. Защо за момента пазарът е позициониран да приема добрите новини за добри, а не да ги чуе и да започне да се притеснява за евентуалните промени в политиката на ФЕД, което от своя страна, да доведе до разпродажба?

Ашок Шах, инвестиционен директор на London Capital: Ако се вгледате в данните, които получихме вчера, всъщност виждаме рязък спад на заетостта на пълен работен ден и същевременно нарастване на заетите на не пълен работен ден. Това нарастване е по-голямо от спада на заетите на пълен работен ден. Така че нещата не са толкова розови, колкото изглеждат.

Водещ: Така че, добрата новина, всъщност не е толкова добра, колкото изглежда на пръв поглед.

Ашок Шах, инвестиционен директор на London Capital: Да, когато се вгледате в данните, те не са толкова добри, колкото изглеждат. И разбира се, безработицата е 6,1%. Но също така трябва да обърнем внимание и на броя на хората, които участват на трудовия пазар, а той намалява.  Защото много хора доброволно се оттеглиха от трудовия пазар, тъй като не мога да си намерят работа и се отказват. Така че, не всичко е толкова прекрасно под повърхността.

Водещ: Това обяснява нещата. Но защо се готвим за някаква корекция на пазарите през втората половина на годината, след като определени индекси достигнаха тези рекордни нива?

Ашок Шах, инвестиционен директор на London Capital: Това е много добър въпрос. Мисля че, това е много малко вероятно. Причината е, че монетарните условия продължават да се разхлабват, вместо да бъдат затягани.  Дългосрочните лихви по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижават. Виждаме, че ипотечните лихви също се понижават. Така че, в светлината на разочарованието, което имахме от брутния вътрешен продукт на страната през първото тримесечие, условията на пазара сега са доста по-благоприятни, и разбира се, финансовите пазари приемат монетарната политика като основен стимул.

В този смисъл, ако монетарните условия продължават да бъдат разхлабвани в подкрепа на икономическото възстановяване, за момента пазарите ще продължат да нарастват.

Водещ: Но смятате ли, че Фед изостава? Вероятно не смятате така, поне според това, което казвате. Изостава ли Фед от пазарните очаквания за момента, в който лихвите ще бъдат повишени?

Ашок Шах, инвестиционен директор на London Capital: Мисля че, пазарът винаги е предполагал, че лихвите ще бъдат повишени по-рано от очакваното. И всъщност, както във Великобритания, така и в Европа, това очакване се оказа погрешно. Централните банки продължиха да понижават лихвените проценти. Знаете, какво стана в Европа. В случая с Великобритания също. Имаме отлагане в прогнозите за това, кога повишаването на лихвените проценти ще се случи.

Мисля, че е по-добре да сме малко по-гъвкави. Да оставим разхлабената монетарна политика малко по-дълго, за да могат икономиките да навлязат в период на устойчив растеж, преди лихвените проценти да бъдат повишени.

Водещ: Да, това е интересно. Явно сте сред икономистите, които казват, изчакайте още малко, вижте, какво ни показват данните. Означавали това, че има опасност да си създадем някакъв проблем с инфлацията през 2015 или това е твърде далеч от вашите опасения?

Ашок Шах, инвестиционен директор на London Capital: Мисля, че инфлацията е много по-дългосрочен проблем, отколкото краткосрочен проблем. Инфлацията става много малко по-непосредстена опасност, когато банките бъдат ракапитализирани и усетите как кредитирането започва да нараства рязко. Това обаче, е малко вероятно през следващите няколко години, като се има предвид промяната в изискването за капиталова адекватност до 2019.

Мисля, че по-непосредствена заплаха, от продължаващото печатане на пазари и крайно разхлабената монетарна политика, са понижаващите се нива на волатилност, които са на исторически ниски нива.

Разбира се, това също е свързано с факта, че някои много големи инвестиционни фондове продължават да продават волатилност, а това понижава търсенето до неустойчиви нива.

Ашок Шах, инвестиционен директор на London Capital: Така че, корекция през втората половина на годината е малко вероятна.

Водещ: Благодаря ви много.