Розово бъдеще за ВЕИ източниците на енергия в Европа към 2020?

До шест години генерираното електричество от вятъра ще бъде най-евтиният вариант за произвеждане на ток, коментира експерт от Bloomberg

04.07.2014 | 11:13 Редактор: Мариета Иванова
Розово бъдеще за ВЕИ източниците на енергия в Европа към 2020?

Водещ: Картината изглежда доста розова за възобновяемите източници на енергия в Европа. Ще ни кажете ли нещо повече?

Себ Хенбес, анализатор от Bloomberg: Реално има два интересни момента. Първият е, че до 2020 генерираното електричество от вятъра ще бъде най-евтиният вариант за произвеждане на ток. Цената на тази технология намалява постоянно и като направим сравнението с газта и другите източници, излиза, че е доста добро решение. Вторият момент се отнася за соларните панели. Панелите, които хората могат да поставят на покривите си се налагат доста сериозно. Що се отнася до соларната енергия, тя е доста различна от тази, идваща от централните електростанции, с които сме свикнали, когато говорим за електричество. Хората могат да поставят това нещо на покрива си. Това е технология на потребителя. Забелязва се доста голямо увеличение в тази част.

Водещ: Защо е така? Какво се е променило при соларната енергия? Наистина от много време това е доста атрактивен възобновяем източник на енергия, но не беше най-ефективният. С какво се е променил, че хората вече да го предпочитат?

Себ Хенбест, Bloomberg: На потребителско ниво, когато монтираш такива панели на покрива си, намаляваш своите сметки за електричество, които са доста по-високи в сравнение с всичката тази енергия, които идва от възобновяемите източници. Цената на технология пада с много бързи темпове, намалява се цената от самото производство до доставянето до крайния потребител. Реално погледнато, това е доста привлекателна технология за доста части на планетата. Наистина важното нещо за соларните панели, като технология, е че имат потенциал за развитие. Искам да кажа, че можеш да погледнеш икономически и да кажеш, че това е много атрактивно. Но, както при мобилните телефони и лаптопите, идва момента с внедряването. Тогава хората си казват:„Моят приятел, колега има това. Може би и аз трябва да си го взема. Вероятно икономиката е важна.“ И след това си купуват панели.

Водещ: Да приемем, че всички започнат да ги използват, както казвате. Но цената не се ли влияе от субсидиите? И при възобновяемите източници пейзажът не се променя доста бързо? Могат ли хората да са спокойни, че тази енергия ще остане евтина?

Себ Хенбест, Bloomberg: В направения модел не са включени субсидии след 2020. Това са, като субсидии за околната среда-за сравнение с другите технологии, за да покрием търсенето, което има на пазара. В момента има субсидии по света, дори в Европа. Но те намаляват и възобновяемите източници автоматично се превръщат в най-евтиния вариант за производство на нова електрическа енергия.

Водещ: Това беше Себ Хенбест. Благодаря за гостуването!