Орешарски: Няма изтичане на ликвидност

Буферът от 1.2 млрд. лв. не е изразходван, а доверието в банките е възстановено, заяви премиерът

02.07.2014 | 16:22 Редактор: Мариета Иванова
Орешарски: Няма изтичане на ликвидност

Няма изтичане на ликвидност от нито една банка, обяви премиерът Пламен Орешарски в парламента. Той подчерта, че буферът от милиард и 200 милиона лева не е изразходван, а доверието в банките е възстановено.

Премиерът потвърди, че ще подаде оставка в края на месеца, но не посочи конкретна дата.

На специална пресконференция в Народното събрание Пламен Орешарски увери, че държавата е финансово стабилна, не се налага актуализация на държавния бюджет и този на здравната каса. Препоръча касата да затегне контрола над разходите си и подчерта, че банковата система функционира нормално.

Още по темата

„Всички български банки са стабилни и дори своеобразният натиск показа, че банките издържаха със собствени ресурси“, заяви министър-председателят.

Той подчерта, че стабилността на валутния борд е гарантирана със солидно свръх покритие от резервна валута.

Още по темата

Премиерът подкрепя предложението за промяна в Наказателния кодекс, което предвижда затвор за всяване  на паника около банките. Той посочи още, че вече разполага с първоначалните изводи от проверката в Корпоративна търговска банка, но ще изчака окончателните доклади.

По думите му случаят с КТБ бил доста по-различен от ситуацията с ПИБ.  Министър-председателят беше в парламента за традиционния за началото на месеца блиц контрол, който се провали поради липса на кворум. Това стана повод Орешарски с насмешка да коментира кога ще се оттегли от поста.

Преди това обаче – на 16 юли, правителството ще излезе с номинация за българския еврокомисар.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма