fallback

Министерството на финансите пласира 5-месечни ДЦК за 1.23 млрд. лв.

По този начин е осигурен първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки, съобщават от МФ

01.07.2014 | 17:38 Автор: Мариета Иванова

Министерство на финансите успешно пласира 5-месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лева, съобщават от пресслужбата на ведомството. Оттам обясняват, че по този начин е осигурен първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора, отбелязват от министерството.

От МФ посочват още, че „предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата. В подкрепа на казаното още в рамките на

Още по темата

същия ден – 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България“.  

Според източниците на Investor.bg постигната средна годишна доходност е била в рамките на 1,2-1,3%, а сетълментът е бил вчера, 30 юни.

fallback
fallback