fallback

Какаовите фючърси отбелязаха най-дългия период на седмични ръстове от 1981

Селското стопанство не успява да увеличи производството, докато апетитът за шоколад и съответно за какао изглежда ненаситен

01.07.2014 | 11:44 Автор: Мариета Иванова

Какаовите фючърси отбелязаха най-дългия период на седмични ръстове от 1981 насам, коментира Зеб Екарт от Bloomberg Television.

Селското стопанство не успява да увеличи производството, докато апетитът за шоколад и съответно за какао, изглежда ненаситен. Пазарът на какао е на път да отбележи годишен дефицит за втори пореден път, според Olam International.

Дефицитът на пазара за какао може да достигне 100 тона до 30 септември, според Olam, компания, която контролира около 10% от световното производство на какао. Недостигът в предлагането може да продължи и през следващата година, според Международната организация за какото. Какаовите фючърси са скочили с рекордните 40% от края на 2012.

Според Euro Monitor International Азия е най-големият потребител и ще продължи да бъде най-бързо разрастващият се пазар за какао. Очаква се търсенето на какао да нарасне с 2,1% до 2018. Това означава, че производителите ще трябва да се справят с по-високи разходи- включително някои от най-големите като Nestle и Hershey’s.

Преди седмица цените на какаовите фючърси достигнаха 3138 долара за тон на борсата за фючърси в Ню Йорк. Това е най-високото ниво от август 2011. През миналата седмица цената на какаото се увеличи само с 1%, което е седмото поредно увеличение и най-дългият период на поредни увеличения от 1981.

 

fallback
fallback