Тихомир Тошев: Кредитният пазар се възстановява

Очакваният ръст за 2014 е между 3 и 5% на годишна база, коментира кредитният експерт

01.07.2014 | 11:30 Редактор: Мариета Иванова
Тихомир Тошев: Кредитният пазар се възстановява

Кредитният пазар започва да се възстановява от кризата, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR кредитният експерт Тихомир Тошев. Той допълни, че годините 2008- 2009 са били много тежки за кредитирането. Статистиката от преди месец обаче показала, че е налице ръст на кредитирането, както на месечна, така и на годишна база, заяви експертът.

Попитан дали паниката около банките през последната седмица ще се отрази на кредитирането, Тошев заяви, че не мисли, че това ще се случи.

Той се съгласи с водещия Иван Нончев, че най-губещите от цялата ситуация са хората, които са изтеглили спестяванията си от банките.

„Видяхме, че някои хора прекратиха депозити с договор за няколко години и съответно са загубили изгодни условия. В края на 2010- 2011 лихвите по депозитите започнаха плавно да намаляват и хората тогава предприеха правилни стъпки да сключат договор за депозит за 3 до 5- години с цел да запазят лихвените нива от 7- 7.5%. Тези, които сега изтеглиха депозитите си вече не могат да намерят такива лихви, тъй като ставките за депозитите са между 3 и 4%,“ заяви Тошев.

Експертът посочи, че общите тенденции на кредитния пазар от последните месеци са свързани с подобряване на условията, плавно намаляване на лихвите и заявено предпочитание към теглене на заеми в лева.

„Нивата на лошите ипотечни кредити също леко започва да намалява. Така че, тази година вероятно ще видим пречупване

Още по темата

на негативни тенденции от миналото и най-вероятно ще започне бавното възстановяване на пазара“, заяви Тошев.
Запитан дали действията на ЕЦБ ще се отразят на българския пазар, експертът коментира, че ефект ще имат най-вече позитивните послания за ръст на потреблението и стабилизиране на икономиката.