fallback

Рисковете пред китайската икономика

Коментар на Том Орлик от Bloomberg Television

30.06.2014 | 15:26 Автор: Мариета Иванова

Отслабването на износа и задълбочаването на спада на имотния пазар са двата основни риска за китайската икономика. Това прогнозира експертът на Блумбърг Том Орлик.

"През май и в началото на юни видяхме малко по-добри данни за китайската икономика - възстановяването на индекса на производствената активност, лекият ръст при експорта, въпросът е дали тази тенденция ще се запази и през второто полугодие,“ коментира Орлик. - „Надеждата за китайските планови икономисти е, че с нарастването на търсенето в Съединените щати и Европа, ще се засили и експортът. А това донякъде ще неутрализира негативите на вътрешния имотен пазар и ще доближи ръста на китайската икономика по-близо до заложената цел от 7,5 на сто за тази година."

Той допълва, че рисковете към момента са свързани на първо място с опасенията, че глобалното търсене могат да се окажат разочароващи.

„Засега експортът се увеличава, но няма гаранция че тази тенденция ще се запази. Данните за американската икономика се оказаха по-слаби от очакваното, Световната банка понижи прогнозата си за глобалния растеж за тази година, а и някои от европейските показатели през юни бяха доста негативни. В крайна сметка рискът е в това, че ако повишението при експорта се окаже краткотрайно, ако чуждестранните купувачи, потребителите в Европа и Съединените щати приберат кредитните си карти обратно в портфейлите, то и поръчките към китайските компании рязко ще се понижат. Вторият риск е свързан по-скоро с вътрешните икономически проблеми. Продажбите на недвижими имоти намаляха драстично през първата половина на годината. Това вече се отрази на строителния сектор и ако тенденцията се запази и през втората половина на годината, основният двигател на растежа във всички сектори - от стоманодобивния до мебелното производство и електроуредите - ще понижи оборотите си. А това ще направи доста трудна задачата на правителството да постигне заложения икономически растеж," смята Орлик.

 

fallback
fallback