ЕК не изпраща пари, а одобрява мерки на българските власти, поясниха от комисията

Българските власти са подали запитване, съобразно европейското законодателство, и ЕК в рамките на един ден е одобрила мерките

30.06.2014 | 12:29 Редактор: Мариета Иванова
ЕК не изпраща пари, а одобрява мерки на българските власти, поясниха от комисията

За предоставянето на ликвидност под формата, която са избрали българските власти по т.нар. мярка за държавна помощ, е необходима нотификация пред Европейската комисия, стана ясно от коментар за Bulgaria On Air от институцията. Оттам заявиха още, че в случая ЕК е преценила, че искането отговарят на условията на функционирането на вътрешния пазар и е одобрила мерките, т.е. „комисията не изпраща пари, а одобрява мерки на българските власти“.

Запитването на българските власти е подадено на 29 юни и е изцяло съобразено с европейското законодателство. В тази връзка в рамките на един ден експерти от ЕК са се  събрали и са одобрили мерките, „за могат да действат българските власти“, коментира още експертът от ЕК.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията.