Руски финансисти анализират договорите за асоцииране с ЕС на Украйна, Молдова и Грузия

Задача номер едно е да се види как безмитният внос на европейски стоки в Украйна и Молдова ще се отрази на руския пазар, заяви Лавров

28.06.2014 | 16:37 Редактор: Мариета Иванова
Руски финансисти анализират договорите за асоцииране с ЕС на Украйна, Молдова и Грузия

Москва няма нищо против ЕС да поддържа добри връзки със САЩ, но Общността трябва да остане независима във вземането на важни политически решения, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред телевизия Росия 1. Той посочи още, че Русия е готова да започне консултации с Украйна, Молдова и Грузия за адаптиране на съвместните икономически политики, след като страните подписаха споразумение за асоцииране с ЕС.  

Лавров заяви, че руски финансови специалисти дълбоко анализират текстовете от споразуменията за асоцииране на трите страни. Задача номер едно е да се види как безмитният внос на европейски стоки в Украйна и Молдова ще се отрази на руския пазар и ще наведи ли той на руските производители.

Владимир Чизов, постоянният представител на Русия в ЕС, от своя страна алармира, че Украйна по-скоро ще загуби, отколкото ще спечели от споразумението в близките години. По думите му внедряването на всички нормативни изисквания на ЕС ще костват непосилни за страната инвестиции в сегашната ситуация - мотив, който спря предишния президент Виктор Янукович да подпише споразумението през ноември миналата година.

Лавров коментира и скандалните записи, изтекли в медиите, с участието на полски министри. В един от тях външният министър Радослав Шикорски заяви, че отношенията на страната му със САЩ не струват нищо. Според руският външен министър, тези думи показват, че Шикорски е политически реалист.

Грузия смята да се интегрира в европейския пазар и в същото време да съхрани отношенията си с Русия-диалог, който няма алтернатива, заяви грузинският премиер Иракли Гарибашвили след подписването на споразумението за асоцииране с ЕС преди ден- на 27 юни.

„Ние не веднъж сме заявявали, че стремежът ни за влизане в Европейския съюз не противоречи на нашето желание за подобряване на отношенията ни с Русия. Диалогът с Русия няма алтернатива”, коментира Гарибашвили, цитиран от РИА - Новости.