fallback

Чобанов: Свръхемоционалните изяви на Борисов дестабилизират държавата

Политическото пресиране на обществото води до излишен смут, категоричен е финансовият министър

28.06.2014 | 12:49 Автор: Мариета Иванова

Днешните свръхемоционални политически послания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов водят до дестабилизация на държавата, отбелязва финансовият министър Петър Чобанов в изпратена до медиите официална позиция.   

„Тяхната интензивност вече градира до неконтролируемо и некомпетентно говорене по чувствителни теми, каквито са финансовата сигурност и стабилността на държавата”, посочва още финансист номер едно на България.

Припомняме, че по-рано през деня пред bTV лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов заяви, че  приел предсрочният вот да бъде на 5 октомври с условието „незабавно Орешарски и Чобанов да си заминат”.  Той коментира още, че в понеделник банките трябва да отворят врати с „нов финансов министър и премиер”.

На въпрос дали е склонен да приеме евентуално предложение за служебен премиер, Борисов отговори, че е „готов на всякакви жертви”, но при едно условие. „БСП, ДПС и "Атака" излизат и казват: Ние се провалихме, елате, спасете държавата”, разясни лидерът на ГЕРБ.

В петък- 27 юни, Борисов предложи да бъде взет заем от МВФ в размер на 5- 6 млрд. лева, с които да бъдат подкрепени банките и борда.

Финансовият министър отбелязва, че политическото пресиране на обществото води до излишен смут.  Той категорично настоява да спрат опитите за дестабилизация и допълва, че „вече има дата за предсрочни избори, политическите консултации са в ход, а лидерите на парламентарно представените партии търсят най-добрата формула за бъдещето на страната и целят да се преодолее политическата нестабилност, която наблюдаваме след евроизборите”.

"Вчера бяхме свидетели на единно държавническо говорене в ситуация на изкуствено, криминално и подсъдно създаден смут, както и опит за срив на банковата система. От подобно държавническо поведение отговорните политически сили не трябва да се отклоняват", отбелязва още Чобанов.  

Финансовият министър подчертава още,  че политическите преговори са в НС, а не в сутрешните блокове на националните телевизии. По думите на финансист номер едно на България оценката за работата на правителството и дългосрочната фискална стабилност на страната е дадена от международната инвестиционна общност и намери израз в рекордно ниската лихва от 2.95 % за десетгодишни облигации. България успя да осъществи сделката за 1 493 млн. евро и да осигури най-ниския досега купон за свои еврооблигации, отбелязва той и допълва, че Citigroup, HSBC и J.P. Morgan действаха като водещи мениджъри на сделката.

"България привлече изключително разнообразна инвеститорска база за тази емисия, много добре диверсифицирана както по географски признак, така и по видове инвеститори. Окончателното разпределение по региони е, както следва: Обединеното кралство 37%, Германия и Австрия 18%, България 15%, ЦИЕ 5%, САЩ офшор 4%, Бенелюкс 4%, Франция 4%, Азия 3%, Швейцария 2%, останалата част на Европа и други 8%. По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове 61%, банки и частни банки 17%, застрахователни и пенсионни фондове 15% и централни банки и държавни инвестиционни фондове 7%", казва още Чобанов.

 

fallback
fallback