Валентин Николов: Почти всички политически сили подкрепят изграждането на VII блок на АЕЦ Козлодуй

Цената на тока най-вероятно ще поскъпне, заяви ексизпълнителния директор на атомната централа

27.06.2014 | 11:25 Редактор: Ирина Георгиева
Валентин Николов: Почти всички политически сили подкрепят изграждането на VII блок на АЕЦ Козлодуй

Изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ би било от полза за енергетиката ни, но е нужно първо да се договорят прозрачни и коректни условия. Това заяви Валентин Николов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй” в Сутрешния блок на България он ер. Според него решението дали да има VII блок трябва да бъде взето от правителство с по-широка обществена подкрепа и парламент, сформиран на база по-голяма обществена представителност.

"Почти всички политически сили в България подкрепят изграждането на VII блок и продължаването на ядрената енергетика като отрасъл у нас," категоричен е Николов.

Американската компания "Уестингхаус" ще участва с 30% в VII блок на АЕЦ Козлодуй, а ако тя се изтегли след строежа, този процент трябва да бъде компенсиран, подчерта Николов. По думи на експерта има два начина това да се случи - или чрез замяна с нов стратегически инвеститор или чрез банков заем и то гарантиран от държавата.
"Виждаме, че кредитният рейтинг е намалял, а това значи, че всеки един заем носи своите последици със съответните лихви и т.н.," коментира Николов.

Той е категоричен, че условията трябва да бъдат добре договорени.

Енергийният експерт коментира и дали цената на тока трябва да бъде повишена.

Още по темата

"На мен ми е странно следното нещо - от август месец, когато понижиха цената на тока и казаха, че са намерили резерви до момента в енергетиката не се е случило нищо. Дори и инфлационният индекс, виждаме, че последните месеци по статистика имаме дефлация и не се е увеличило това и означава, че нещо се случва в енергетиката“, коментира Николов.
Експертът отбеляза и няколко  цифри. По думите му през 2009 НЕК е заварена с 1,9 млрд. задължения. През 2012 -те били 2,5 млрд. лева, а в момента-4,9 млрд. лева. Николов посочи, че това е огромна сума, за която никой не е предполагал.
"С тези решения, които ДКЕВР приема, фактически няма законови промени, за да стъпи на тях, нито има някакви преговори. Знаем, че по време на служебното правителство бяха започнати преговори с ТЕЦ „Изток Марица“ 1 и ТЕЦ „Изток Марица“ 3 в договарянето на параметрите, с които беше сключен договорът 2011  и изведнъж тези преговори спряха незнайно защо. Сега изведнъж почват да се търсят виновници. Какво казва ДКЕВР? Казва правителство, което е сключило договори през 2001-ва година ги е сключило неправилно. Добре, но не виждаме да има осъдени за това нещо,“ заяви Николов.
Той е категоричен, че в случай, че цената на тока се повиши, ДКЕВР трябва да обясни подробно на потребителите какво точно е наложило това.