fallback

Димитър Ганчев: Зависимостта от мобилните технологии ни прави по-уязвими на кибератаки

Частните клиенти могат да използват различни от фирмените системи за разплащане, коментира експертът

26.06.2014 | 12:29 Автор: Мариета Иванова

Зависимостта от мобилните технологии ни прави по-уязвими към кибератаки, коментира Димитър Ганчев от българското ИТ общество. Изказването му дойде по повод новината от последните дни, че голяма европейска банка е станала жертва на кибератака, като засегнатите от нея са над 190 души, предимно от Италия и Турция.

Ганчев посочи, че атаката не е била срещу банката, а срещу потребителите и е извършена, чрез вирус, който поставя под контрол браузъра на клиентите.

„Вие се логвате в сайта на вашата банка, идентифицирате се с вашия легален електронен подпис и вирусът, който е във вашия компютър променя банковите сметки и сумите, към които изпращате средства. Или  вие извършвате транзакции и си мислите, че въвеждате определена сума към определена банка и се подписвате  с електронния си подпис.  Банката обаче, получава друга сума и парите са насочени към различна от посочената от вас банка“, коментира Ганчев.

Неговите препоръки са частните клиенти да използват различни системи за разплащане от фирмите. Той препоръча да се ползват такива, които действат на принципа на  периодичното плащане, като по този начин се избягва въвеждането на номера на сметката при всяко плащане и съответно се намалява уязвимостта от установяване на контрол на сметките през заразен с вирус браузър.

Фирмите могат да извършват плащането си след полагане на два електронни подписа, които да се полагат от различни хора и от различни компютри, заяви още Ганчев.

Той препоръча и банките да се включат по активно в гарантиране сигурността на плащанията, като изпращат например потвърждение за направено плащане по два канала – мейл и телефон например. Ганчев отбеляза още, че смартфоните също могат да станат обект на кибератака и колкото по-сложно е мобилното устройство, толкова по-уязвим става неговият собственик за досег на лични данни.

 

fallback
fallback