Индийски бижутери предлагат BMW в търсене на клиенти

Глобалната перспектива: злато

26.06.2014 | 11:10
Индийски бижутери предлагат BMW в търсене на клиенти

Коментар от Хонконг на Зеб Екарт, Bloomberg TV


Индия е втората страна в света, която купува най-много злато. Мусонните дъждове този месец обаче изключително много забавят продажбите на бижутерите. Дъждовете означават по-малко празненства и сватби в тази страна от над 1 млрд души.
Нещата се влошават от ограниченията във вноса, наложени миналата година. През 2013 Индия повиши трикратно вносните мита на злато, за да овладее рекордния дефицит по текуща сметка, която свали до исторически минимум индийската рупия.
Оттогава геополитическата волатилност по света доведе до големи промени в цената на метала. С кризата, която започна в Ирак цената на златото се търгуват близо до тримесечен връх.
В понеделник, на 23 юни, златото стигна 1325 долара за тройунция.
В сряда, 25 юни - 1326,60 нов връх.

Златото върви към първия си тримесечен връх от 2011 и това отчасти се дължи на насилието в Ирак и напрежението в Украйна, които подкрепиха търсенето на злато като убежище.
Дори и така търсенето на злато в Индия остава слабо тази година. Златарите станаха изобретателни. Вижте - един от най-големите търговци на злато, Joyalukkus Group предлага 12 безплатни автомобила BMW и 2 кг злато на томбола.
Те се надяват тези трикове да насърчат продажбите 10-15%.

Joyalukkus вижда сезонна слабост на вътрешния пазар, повлиян от събитията в чужбина.

Компанията има 32 магазина в Близкия Изток, 1 във Великобритания и по 1 в Малайзия и Сингапур, а Индия е най-големият й пазар.

Както съобщава Bloomberg News, други бижутери в Индия, сред които Gitanjali Gems, Rajesh Exports и Kalyan Jewellers са готови да обещаят всичко - от намаления до възможност да вечеряте с боливудска красавица.

 

Звездата на Боливуд Айшуара Рай пристигна за откриването на един от магазините на Kalyan в Гужарат. Редовните клиенти имат възможността да видят актрисата на снимачната площадка. Добра възможност, ако сте стар клиент!

Докато индийските бижутери се борят със слабите продажби, най-голямата им надежда може би остават усилията на министър-председателя Нарендра Моди за съживяване на икономиката.
Анализатори от Antique Stock Brocking казват, че реформите му за съживяване на икономиката от близо десетгодишен спад може да подкрепят търсенето на бижута. Това са най-големи им надежди. И това може да се превърне в бичи фактор.


Standard Chartered казва, че правителството скоро може би ще премахне ограничения върху вноса на злато, което би предизвикало оживление на пазара.

Джереми Ийст, който оглавява глобалната търговия с метали на Standard Chartered каза тази седмица, че Индия се справя с дефицита по текуща сметка. Затова има очаквания за облекчаване на ограниченията за внос на злато - митата.

Това е глобалната перспектива днес, аз съм Зеб Екарт.