fallback

Губи ли доларът статуса си на валута за резерв?

Като глобална валута за резерв ще се използва кошница от претеглени долари, евро, британски лири, йени и юани

25.06.2014 | 17:06 Автор: Георги Стоянов

Докато Китай се превръща в икономика, ориентирана към вътрешното потребление, китайската валута ще бъде либерализирана и неминуемо ще се превърне в част от глобалната система от валути, използвани за резерв.

Когато правителството премахне капиталовите контроли, юанът ще поскъпне и те ще преминат от икономиика, стимулирана от износ и инвестиции, към икономика, базирана на вътрешното потребление, коментира Джей Джордън, председател и изпълнителен директор на Jordan Industries, в интервю за телевизия Bloomberg.

В момента вътрешното потребление генерира около 35% от БВП на страната, докато те трябва да достигнат 55% - 60%, ако искат да продължат да растат, допълва той.

 Джордан прогнозира, че някъде през следващите 10 години, след като курсът на юана бъде либерализиран, доларът ще изгуби статута си на валута за резерв.

Според него доларът ще бъде заменен като глобална валута за резерв от валутен инструмент на Международния валутен фонд - Специални права на тираж, представляващи кошница от претеглени долари, евро, британски лири, йени и юани

Джордън подчертава, че не става въпрос, че САЩ ще загубят от това, а че по-скоро друг ще спечели - в частност юанът и китайците.  

Той посочва, че за момента претегленият спрямо покупателната способност БВП на Китай почти се равнява с този на САЩ.

Джордън е оптимист за бъдещето на китайската икономика, въпреки че предупреждава за някои краткосрочни проблеми.

„Неприятното е, че те имат известни проблеми с банковата система - сенчестото банкиране в страната е в огромни мащаби. В тази система има много лоши кредити. Така че ще отнеме известно време преди тези проблеми да бъдат решени. Хубавото е, че те имат валутни резерви в размер на 4 трилиона долара, главно в долари и евро. Това ще им помогне да гарантират едно меко приземяване. Залогът обаче е прекалено висок. Има и гоялм балон на пазара на недвижимите имоти и той може да се спука”, посова той.

„Сега те имат организационен проблем”, коментира още Джордън. „До 2020 те искат да преместят 200 милиона души от земеделските райони в градовете. Това ще има голям ефект върху заплатите, тъй като в градовете заплатите са 3 – 4 пъти по високи от тези в провинцията.”

Джордън посочва 5 области, които ще са ключови за китайската икономика през следващите 10 години - здравеопазването, енергията, производството на храни и земеделието, водоснабдяването и обаразованието.

Ако се позиционирате в тези индустрии в дългсрочен план, вие ще направите много пари, допълва той.

 

fallback
fallback