fallback

Любомир Кючуков: Проблемите около „Южен поток“ трябва да се решат с преговори

Проектът е важен за Европа, коментира бившият заместник-министър на външните работи

25.06.2014 | 11:06 Автор: Мариета Иванова

Подписаното на 24 юни  споразумение между Газпром и OMV за австрийската част на „Южен поток“ ще спомогне за изграждане на газопровода и за коригиране изкривената представа, която доминира у нас, че това е българо-руски проект, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков. Той подчерта, че „Южен поток“ е европейски проект, тъй като освен България, в него участват още седем държави, и се опитва да реши един от проблемите за диверсификация – „а именно диверсификация на трасето“.

Кючуков уточни, че проектът е замразен от Европейската комисия, тъй като трябва да бъде изграден по европейските правила. Той допълни, че самият комисар по енергийните въпроси е посочил, че проектът е важен за Европа.

„Това означава, че България и останалите страни по трасето и най-вече Газпром следва да се съгласят с тези условия и най-вече с това, че не може едновременно една компания да се собственик и оператор на газопреносна мрежа“, отбелязва Стоянов.

Той допълни, че и в момента продължават преговорите да бъде направено изключение от европейското законодателство за „Южен поток“, подобно на „Северен поток“.

„Разбира се, има и още едно обстоятелство, че междувремнно между завършването на „Северен поток“ и започването на „Южен поток“ европейското законодателство претъпя развитие, с което сега трябва да се съобразява „Южен поток“, коментира Кючуков.

Той коментира, че всички проблеми трябва да се решават на база преговори, включително и свързаните със законодателството, и при евентуално предоговаряне България ще трябва да отстоява, както собствените си интереси, така и да се съобрази с общите договорености.

 

fallback
fallback