fallback

Спад на регионалната задлъжнялост в Китай

Зеб Екърт, Bloomberg

25.06.2014 | 07:22

В Китай се наблюдава спад в темповете на нарастване на регионалната задлъжнялост, на фона на забавянето на икономическия растеж. Тази мощна експанзия, която наблюдавахме през последните няколко години, сега се свива до нива от 7 - 7,5 процента.

И размерът на заемите, които се отпускат на общините и местните правителства също намалява. Нека да погледнем графиката, която много добре илюстрира ситуацията в момента.

Сумата на местните дългове възлизаше на около 2,9 трилиона долара, или 17,9 трилиона юана към средата на 2013 година.

За сравнение към края на 2010 година те бяха около 10,7 трилиона юана. Повишението за този период беше наистина много рязко.

Сега обаче наблюдаваме обратната тенденция, темповете на растеж започват да отслабват. Общият дълг на 9-те най-големи провинции нараства с едва 4 на сто от юни 2013 до март 2014 година.

А това е със 7 процентни пункта по-слабо повишение от това, което видяхме през първата половина на миналата година.

Така че темповете на кредитната експанзия в общините започват да намаляват спрямо миналата година. А това означава, че китайското правителство до някаква степен успява да постави под контрол дълговете на местните власти. Да припомним, че това е един от основните рискове на икономиката, свързан и с общия проблем за сенчестото банкиране.

Коментар на Зеб Екърт, Bloomberg.

 

fallback
fallback