Няма опасност от зърнена криза, увериха от Консултативния съвет по зърното

Зърнопроизводителите, чиито посеви са напълно унищожени , ще бъдат обезщетени от държавата, обеща министър Греков

24.06.2014 | 17:08 Редактор: Мариета Иванова
Няма опасност от зърнена криза, увериха от Консултативния съвет по зърното

България не е застрашена от зърнена криза, увериха участниците в Консултативния съвет по зърното. До момента наводненията, градушките и силният вятър са засегнали 357 хил. декара зърнени, зеленчукови и овощни култури, стана ясно след заседанието. Напълно унищожени са 59 хил. декара посеви в цялата страна.

Най- сериозно засегнатите от наводненията са районите на Враца – 122 хил. декара и Видин – 41 хил. декара. Пострадала от водното бедствие е и реколтата в добричко и варненско. Зърнопроизводителите, чиито посеви са напълно унищожени, ще бъдат обезщетени от държавата, обеща земеделският министър Димитър Греков. Това обаче ще стане, след като министерството изплати миналогодишните обезщетения.

„Заплащането и обезпечаването на тези средства са около 80% от направените разходи. Затова обаче, е необходимо време, за да направим констативни протоколи. В никакъв случай не трябва да се очаква зърнена или някаква друга криза, защото и на днешното заседание съветът беше много оптимистичен. Имаме една добра реколта, която се очаква да бъде прибрана. За съжаление загубихме една част от нея“, заяви пред журналисти Греков.

Ако валежите обаче продължат, опасност има и за полегналата пшеница, която е в големи количества и трябва да бъде събрана през следващите седмици, предупредиха участниците в Консултативния съвет.

И министерството, и Асоциацията на зърнопроизводителите са категорични, че не се очаква увеличение на цената на хляба, нито влошаване на качеството на пшеницата, вследствие на наводнената реколта.

По думите на министър Греков все още не е ясно дали засегнатите площи в страната не са повече. Окончателните резултати за щетите върху реколтата ще станат ясни през август.

Повече по темата вижте от репортажа на Златина Коцева и оператора Димитър Розов.