Рискът от пазарна волатилност

Адам Джонсън, Bloomberg, Ню Йорк

24.06.2014 | 13:21
Рискът от пазарна волатилност

Още по темата

Всички говорят за нея, но никой не прави нищо по въпроса. Време е за малко Insight and Action.

Говорим за волатилността.

Искам да благодаря на Дийн Кърнет от Macro Risk Advisors, за това че преброи, колко пъти на ден словосъчетанието „ниска волатилност” се появява в новините на Bloomberg.

Близо 350 пъти, спрямо 50 или 100 или 25, ако се върнем няколко години назад.

Всички говорят за нея. Ниска волатилност. Но забележете, не всички трейдъри и фондови менджъри са притеснени от нея. Тук виждаме активността на купувачите на put опции, които активно търсят оферти.

На теория това отрязява, колко притеснени са хората. Погледнете. Този дневен обем е доста нисък. Около 30%.

Така че въпреки всички приказки за ниската волатилност, фондовите мениджъри  не са твърде обезпокоени. В противен случай те биха плащали за put опции.

Все пак може би те трябва да са малко по-притеснени особено, когато слушаме думите на някои от регионалните президенти на Фед.

Уилям Дъдли, Бил Дъдли, президентът на Федералния резерв в Ню Йорк казва, че „волатилността на пазарите е необичайно ниска”. Ето и какво казва Ричард Фишер в Далас. „Ниската волатилност. Не мисля, че е здравословна.”

Ето какво открихме: волатилността е нараствала рязко 20 пъти през последните 10 години. Точно сега волатилността е на 7-годишно дъно. VIX, индексът на волатилността, е около 11 пункта.

Не казвам, че ще достигнем стойности, подобни на тези, които наблюдавахме през 2008. Не ви е необходимо обаче много.

Когато VIX e едва 11 пункта, ако волатилността се повиши до 20 пункта, това означава, че тя ще се удвои. Волатилността продължава да е ниска, но се е удвоила. От 11 на 22. Един рязък ръст на волатилността не е нещо необичайно. Просто внимавайте.