fallback

Заловени швейцарски банкови досиета

22.06.2014 | 10:44

Два контейнера с 14 000 швейцарски банкови досиета, сред които данни за сметки на Кайманските острови, бяха заловени от германските митничари на пристанище Хамбург, съобщава вестник Welt am Sonntag на 22 юни, част от статията бе публикувана на 21.

Над 1000 файла с данни за офшорни сметки за германски граждани, избягвали данъчно облагане, са били открити от митничарите в края на май, твърди същият източник, цитиран от АФП. Част от документите са от филиал на Кайманските острови на швейцарската банка Coutts, самата тя филиал на Royal Bank of Scotland.

Двата контейнера е трябвало да бъдат превозени до Женева, съобщава вестникът. Различни документи засягат семейството на саудитеца Осама Бен Ладен, твърди германският Focus.

В Берлин Министерството на финансите е съобщило, че аферата е свързана с разследване, водено от Прокуратурата в Дюселдорф и данъчните власти в Северен Рейн-Вестфалия. Тази провинция купи през 2012 CD с данни за германци, заподозрени в данъчни измами през швейцарски банки.

Банката е потвърдила, че документите са били на път от Кайманските острови към центъра за архивиране, съобщава вестникът.

Говорител на Coutts е казал за Ройтерс: „Не знаем за никакво разследване и работим с властите, за да продължат документите към предназначението си“.

fallback
fallback