fallback

Индийски милиардери активно купуват луксозни имоти в Лондон

Китайските богаташи не остават по-назад

19.06.2014 | 14:41 Автор: Мариета Иванова

Индийските милиардери са сред активните купувачи на пазара на луксозни имоти в Лондон.

Само за последната година и половина индийските богаташи са похарчили милиард и половина долара и възнамеряват да инвестират още 850 милиона за подобрения по имотите в следващите 5 години. Това показва последното проучване на компанията за недвижими имоти Уедъръл. Експертите смятат, че една от причините за големия интерес е сривът на имотния пазар в Индия.

Китайските милиардери също инвестират активно в британската столица. Техните покупки отчитат повишение от 1500 процента от 2010 насам и достигат 1,5 милиарда долара годишно. Освен това китайците купуват 27% от новопостроените имоти в Лондон. Две трети от тези сделки са с инвестиционна цел, а останалите са за живеене.

Тревогите на купувачите и собствениците са свързани с три неща.

  • Първо - с опасността от образуването на балон и последващото спукване.
  • Второ - скъпият паунд, който прави британските имоти по-скъпи за чужденците.
  • И трето - увеличаването на данъчната тежест.

Има вероятност чуждите граждани да бъдат обложени с данък върху капиталовите печалби от 28 процента от догодина. Цените обаче са непосредствената опасност - тази седмица британската статистика публикува данни, които показаха, че цените на имотите в Лондон са се повишили с 19 процента за последната година.

„Това е най-силният ръст от върховете през 2007 насам. Точно преди имотната криза“, коментира Джон Доусън от Bloomberg. Други агенции обаче прогнозират спад на цените с 1% още догодина.

Вижте коментара от видео файла.

 

fallback
fallback