fallback

44% от работодателите споделят за трудности при намирането на персонал

14% от работодателите планират да наемат служители, сочи проучване на Manpower

18.06.2014 | 12:19 Автор: Мариета Иванова

Проучване на Manpower сочи, че 14% от работодателите в България планират да наемат персонал. Това сподели в Сутрешния блок на Bulgaria On Air управляващият директор на Manpower за България Надя Василева. Тя допълни, че в сравнение с други европейски държави, страната ни е сред най-оптимистично настроените и работодателите споделят, че имат нужда от кадри, но срещат трудности при намирането им. Попитана за причините за тази тенденция, Василева коментира, че „дисбалансът между търсене и предлагане на кадри не е от вчера“, а причините са, както в недостатъчната подготовка на търсещите работа, така и в бързоразвиващата се икономика и съответно променящите се изисквания на работодателите. Василева сподели, че 44% от българските работодатели споделят, че изпитват трудности да намират нужните им кадри. - „Това е напълно нормално, тъй като през последните години тук се разви аутсорсинг индустрията, където се изискват два западни езика, които не могат да се научат за кратко време“, поясни експертът.  

В този смисъл и обучението на работното място ще продължи, за да бъдат удовлетворени изискванията за позицията. „В момента всеки един работодател очаква служителите да могат да изпълняват няколко роли и  т.нар. трудова характеристика вече няма особено значение“, заяви Василева.

Експертът посочи, че едни от най-търсените на пазара са инженерните специалисти, квалифицираните кадри и висшият мениджмънт.

 

fallback
fallback