fallback

Фед може да повиши лихвите по-скоро от предвиденото

Коментар на Адам Джонсън, Bloomberg

18.06.2014 | 06:49

Никакво спокойствие за управителя на Федералния резерв Джанет Йелън. И има защо - вчера започна двудневното заседание на Борда по монетарна политика, като междувременно бяха публикувани данни, които показаха по-силен ръст на инфлацията от очакваното. Това може би означава, че рекордно ниските лихви ще трябва да бъдат повишени по-скоро от предвиденото.

Ето и самите данни - става въпрос за индекса на потребителските цени през май. На месечна база повишението му е с 0,4% при средна прогноза за 0,2%, а на годишна база ръстът е с 2,1% при очаквания за 2%.

Да, разликата не е много голяма, но важното е че тенденцията е към нарастване. И Фед ще трябва добре да оцени какво всъщност се случва с инфлацията.

Безработицата вече започна да се понижава и ако сега и цените тръгнат нагоре, може би на даден етап институцията ще трябва да помисли за повишение на лихвите.

Любопитното е, че данните подкрепят и резултатите от последните проучвания на Блумбърг. Те показаха, че на пазара договорите за бъдеща доставка, т. нар. "фючърси", засега "подценяват" евентуалното повишение на лихвите.  Такова е мнението на 55% от анкетираните.

В момента фючърсните контракти залагат 75 базисни пункта увеличение на лихвите през следващите две години, а според 55% от анализаторите това е твърде ниско ниво и че евентуалното повишение ще е по-скоро отколкото се очаква.

Попитахме икономиста на Дойчебанк Карл Рикадона за неговото мнение. Той твърдо защитава тезата, че икономиката на САЩ расте по-бързо от досегашните прогнози. На въпроса какво се е променило, той отговори - потребителите. По думите му трудовият пазар вече е преминал образно казано "на трета скорост", потреблението нараства и имотният пазар се подобрява. Въобще доста неща се променят.

И като говорим за промяна, нека да погледнем графиката на 10-годишните държавни облигации. Според прогнозата на Карл доходността ще се повиши от настоящите 2,6 до 4 процента през есента.

Подобни данни, като тези за инфлацията, подкрепят тази теза - че икономическият растеж е по-силен от очакваното. Затова Карл Рикадона прогнозира, че Фед ще трябва да действа още през октомври и доходността по облигациите ще скочи до 4%.

Коментарът-във видеото.

 

fallback
fallback