Колко опасни са ипотеките за пазара на недвижими имоти в Китай?

Коментар на Ришад Саламат и Уилям Песек от Bloomberg Television

17.06.2014 | 16:54 Редактор: Мариета Иванова
 Колко опасни са ипотеките за пазара на недвижими имоти в Китай?

Ришад Саламат, Bloomberg: Ипотеките са опасни за всяка държава, за всяка икономика. Има ли причини да ги смятаме за по-опасни за Китай?

Уилям Песек, Bloomberg View’s, Сеул: Добър въпрос. Спомняме си колко зле свърши тази история в САЩ през 2007 и 2008. Икономиката на Щатите все още се възстановява от проблемите, предизвикани от ипотеките. За Китай това също е лош знак поради много причини. Китай в момента се нуждае от по-малко ликвидност, цените на имотите са високи от известно време и трябва да паднат, за да се успокоят около по-нормални нива. В Китай много се говори за промяна в икономиката, за приспособяване към нови, по-нормални нива с по-бавен растеж. От друга страна, в момента пред нацията стои въпросът с ипотеките, който  дава възможност на правителството пак да засили растежа и да създаде нови балони върху старите. За мен подобно развитие на нещата е много притеснително и идва в много неподходящ момента за Китай.

Ришад Саламат: Правителството се опитва да се справи с икономиката чрез по-леки стимули. Защо толерират даването на заеми с цел закупуване на жилища?

Уилям Песек: В краткосрочен план така се засилва растежът. Китайските потребители са по-обсебени да притежават имущество дори от американците и това казва много по въпроса. В известна степен съществува нещо като договор между правителството и населението на Китай- ако правителството направи хората по-богати, те не трябва да излизат на протести. Всяко семейство, което стигне момента, в който може да си купи жилище, приема случилото се като икономическо развитие. Както казах, така се стимулира икономиката в краткосрочен план и се създава повече ликвидност. Проблемът е, че Китай просто отлага проблемите. Проблемът на китайската икономика е прекалено висока задлъжнялост, прекалено много даване на кредити и  прекалено голяма ликвидност. Затова трябва да бъдат предприети действия, които да коригират всичко това, а в момента ставаме свидетели на точно обратното. Правителството толерира тези мерки в краткосрочен план, защото това ще им помогне да достигнат заложения ръст от 7,5%. Проблемът е, че след 2-3 или 5 години нещата далеч няма да изглеждат толкова розови.

Ришад Саламат:  Осъзнава ли китайското правителство тези проблеми и прави ли нещо по въпроса, за да бъде избегната дългова криза?

Уилям Песек: Говорят по темата, но това не е достатъчно. Говореше се за намаляване на ипотечните заеми, но като погледнем цифрите виждаме, че те стават все повече и повече. Когато погледнем цялостно взимането на заеми и паричното предлагане, виждаме, че в Китай само говорят за намаляването на заемите, а нищо не е направено. Си Дзинпин трябва да свърши много работа, за да преструктурира икономиката от експортно ориентирана и разчитаща на големи инвестиции, което не е лесно особено, ако се стараеш да не дестабилизираш икономика, която все още е развиваща се.

Китай обаче трябва да забави ръста си до 6 или дори до 5%, за да започне да се справя с тези проблеми. Колкото повече се приближава към ръст от 7,5%,  толкова повече се отлагат проблемите и нужните реформи не се правят. Всяка индустриална нация преживява кризи в определен период и Китай няма да направи изключение. Ако кризата в Китай дойде след 5 години, вместо след 5 месеца, то тя ще бъде много по-тежка, отколкото е трябвало. Ипотечните заеми, които се дават сега и не изискват заплащането на какъвто и да е процент от имота предварително, показват, че реформите, които трябва да бъдат направени, не се случват.