fallback

Суровият петрол поскъпва

17.06.2014 | 12:30

 

Интервю на Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг с Грег Смит, директор Global Commodities

Още по темата

Една част от проблемите е в Европа е анексирането на източната част на Украйна от Русия, което е много вероятно. Втората опасна ситуация е нарастващото напрежение между Китай и Виетнам за нефтеното находище в Южнокитайско море и накрая, разбира се, продължаващата несигурност в Ирак.

Общо взето това, в момента под заплаха е поставен район, много важен за световното предлагане на петрол. Затова миналата седмица цената на петрола се вдигна. Цената на суровия петрол ще става по-волатилна. Увеличения в рамките на 10 долара за барел няма да са безпрецеденти, и преди сме ставали свидетели на подобни.

Точно сега, когато има несигурност около големи производители на нефт, е възможно да се получи петролен шок. Затова е важно да внимаваме именно за това, а не само за политическите и военни действия, които предприемат държавите. При евентуален петролен шок цените и на други класове активи ще бъдат силно повлияни.

Колко може да скочи цената на нефта?

Първоначално цената на нефта може да скочи до над 115 долара за барел и да постави нов рекорд.  Ако военните действия се преместят по-близо до Басра, това ще принуди иранската революционна гвардия да се намеси в полза на Басра, както направи Кюрдистан на север. Има толкова много възможни ходове в момента. Ако военните действия се преместят към Басра, каналите за доставка на нефт ще бъдат заплашени, а крайната цел на подобни конфликти винаги е била да дестабилизира доставките на петрол.

Европа започва все повече да се притеснява от анексиране на източната част на Украйна. Напрежението в района расте, какво ще кажете за провалените преговори за газа между Русия и Украйна?

Има достатъчно запаси за един месец напред,а това не е много дълъг период. Смятам, че в случая и двете страни изчакват докрай, за да постигнат най-изгодното за себе си. Газпром ме може да си позволи по-голям спад в приходите, след като вече има такива проблеми. Ако сега спрат изцяло доставките и по европейските газопроводи, приходите им ще изчезнат. Смятам, че сезонно природният газ е добра покупка за късния юли и началото на август. В света се случват много важни събития, които влияят на цената на газа и два от фактора подсказват ръст в цената му.

Какви ще бъдат движенията на цената на газа?

Цената ще бъде волатилна и може да се постигнат нови рекорди. Както и при петрола, цената може да достигне безпрецедентни нива. Аз бих заложил на покачване в цената на газа докато конфликтите не се разрешат.

Вие какво купувате?

Петрол Брент, добавям и злато към портфолиото си, защото очаквам цената му да надвиши 1300 долара за тройунция, също сребро и кафе. Ще консумираме повече заради напрегнатата ситуация по света.

 

fallback
fallback