Каква е опасността от газова криза в България през зимата?

Коментар на Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска газова и петролна асоциация

17.06.2014 | 10:54 Редактор: Мариета Иванова
Каква е опасността от газова криза в България през зимата?

Не можем да се повалим с по-добра подготовка за реакция при евентуална газова криза в сравнение с 2008-2009, тъй като не са завършени газовите връзки с  Румъния, Гърция, и Турция, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Балканската и черноморска газова и петролна асоциация  Валентин Кънев. Той сподели, че „покриването на потреблението на България, като се изключи доставката от Русия, може да се осъществи от хранилището в Чирен, което може да даде между 3-3.4 милиона кубически метра газ дневно, плюс реверсивната връзка с Гърция, която може да даде до 2 милиона кубически метра дневно. Още около 0.6 млн. кубически метра могат да бъдат осигурени от Petroceltic от шелфа на Черно море, което общо прави около  6.5 милиона кубически метра дневно“. Експертът допълни, че консумацията у нас е между 5 и 6 млн. кубически метра газ на ден, като минимумът е около 5.1 млн.

„В момента се вместваме, при едно условие, че това, което може да се достави от Гърция, между 2 – 3 млн. кубически метра газ е в случай на прекъсвани доставки, т.е. ако в един момент Гърция реши, че й трябват тези доставки, може да мине на непрекъсваеми доставки и да премине към доставки на 1 млн. куб. метра. В този смисъл има някакъв риск, но той е в рамките на 10 или 5% от доставките“, заяви Кънев.

Експертът коментира и бъдещето на „Южен поток“ като посочи, че съдбата на проекта зависи от това по какъв начин ще продължат преговорите с Европейската комисия и изчистването на неяснотите по съгласуване с третия енергиен пакет. По думите му това вероятно ще е втората стъпка, като първата е направена с подаденото от Газпром искане в  Световната търговска организация да разглежда третия енергиен пакет като неприложим към „Южен поток“.

Кънев коментира, че „Северен поток“ е съобразен със третия енергиен пакет, доколкото от Газпром са подали искане при реализацията газопроводът да бъде изключен от третия енергиен пакет. Тази процедура не е предприета за „Южен поток“, но ако ако се  направи  проблемът ще бъде решен“. Според експерта ще е много трудно да бъде избегнат третия енергиен пакет.

Целия коментар може да видите от видео файла, а също и позицията на заместник-председателят на Асоциацията на енергийните агенции инж. Здравко Георгиев за проблемите пред доставките на ток.