fallback

МВФ обсъжда нови правила за отпускането на кредити на задлъжнели страни

16.06.2014 | 15:57 Автор: Ирина Георгиева

МВФ обсъжда нови правила за отпускането на кредити на задлъжнели страни, съобщават от институцията. Планът предвижда удължаване на падежите по държавните ценни книжа като условие за търсене на помощта на институцията.

Към момента възможностите на МВФ се ограничават до чисто спасяване или преструктуриране на дълга въз основа на предварителна оценка на това доколко задълженията на страната са устойчиви. Обсъжданата идея предлага и трети вариант, според който падежите ще бъдат удължени за продължителността на програмата на МВФ, без промяна в купона или главницата.

Обсъжданите от МВФ идеи идват в резултат на желанието на международната институция да научи уроците си от подхода към преструктуриране на държавния дълг на тежко засегнатата от кризата от 2008 г. Гърция. Идеята поражда необходимостта от големи промени в това как частните облигационери ще са третирани от програмите на МВФ след трудния период, който разклати баланса на силите между правителствата и техните кредитори.

Според сегашната политиката на Фонда трябва да има висока степен на вероятност, че дългът на страната е устойчив, за да може институцията да предостави голям заем според критериите си. така възможностите са две: да се осигури плащане по кредита, без да бъдат засегнати частните кредитори, или да се осъществи болезнено за инвеститорите преструктуриране. Мненията във фонда са разнопосочни, затова и не се очаква решение до края на годината.

 

fallback
fallback