fallback

Курортите искат по-голяма финансова независимост

Курортите искат определен процент от приходи от данъци

15.06.2014 | 17:45 Автор: Кремена Кръстева

Курортите искат определен процент от приходи от данъци да остава в техния бюджет, за да се поддържа инфраструктурата на тяхна територия. Представителите на туристическия бранш настояват отново да се създаде специално министерство на туризма.

 

Идеята за повече автономия на курортите беше подкрепена от заместник министъра на икономиката Бранимир Ботев.

В момента общините преразпределят постъпленията от прилежащите им курорти по тяхна преценка. Има лек спад на туристите от Украйна и Русия заради кризата в Украйна, но като цяло приходите в бранша за тази година ще са повече от миналата, заявяват от българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В момента с туризма се занимават няколко министерства, от сектора отново настояват да се учреди единно министерство на туризма. Всеки седми лев в България идва от туризма. Отрасълът генерира 13,6% от БВП на страната, а получава едва 10 милиона за реклама, възмущават представителите на туризма.

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация предлага концесионерите на плажове да имат заведения.

Три консулства ще бъдат открити в Сибир, за да се предизвика интереса на руските туристи. По думите на Благой Рагин много от руските туристи разполагат у нас със собствени апартаменти и се настаняват там. Оттам идва разликата в информацията за броя туристи от Русия и Украйна, подадени от летищата и от собствениците на хотели. Отливът на руснаци се дължи и скъпия лев, според Благой Рагин.

Очакват се 3,2 млрд лева официални приходи от туризъм през 2014 и още 500 милиона от хотелите в сивата икономика, прогнозира Благой Рагин. Повече по темата в репортажа на Кремена Кръстева.

 

fallback
fallback