Преговори за руския газ към Украйна все пак ще има

Представители на Газпром и Нафтогаз провеждат среща в Киев

14.06.2014 | 16:19 Редактор: Мариета Иванова
Преговори за руския газ към Украйна все пак ще има

Преговори за руския газ към Украйна все пак ще има. Представители на Газпром и Нафтогаз провеждат среща в Киев. Ако преговорите не успеят,  от понеделник има опасност газовите доставки към Киев да бъдат спрени.

От Газпром заявиха, че Украйна трябва да плати 1,95 милиарда долара до 16 юни или да се премине към авансово плащане.

Говорителят на Газпром Сергей Куприянов посочи, че новите консултации между страните са в по-различен формат. По думите му руската позиция на преговорите с Украйна остава ясна и последователна.

„Ние сме готови да търсим компромис, но да ни притискат- е безсмислено. Нашите ходове за решаване на натрупалите се проблеми вече не веднъж са съобщавани”, заяви още Куприянов. Газовите преговори се оказаха особено трудни заради политическото напрежение, предизвикано от свалянето на проруски настроения президент на Украйна, последвалото го през март анексиране на Крим от Русия и избухналото след това насилие в Източна Украйна. Всяка от страните обвинява другата за кризата в Украйна.

До този момент Киев, Москва и Брюксел проведоха няколко срещи за газовите доставки, но не успяха да постигнат компромис.