Украйна се готви за спирането на газовите доставки от Русия

Преговорите между Киев, Москва и Брюксел за уреждане на отношенията останаха без резултат

14.06.2014 | 08:52 Редактор: Мариета Иванова
Украйна се готви за спирането на газовите доставки от Русия

Украйна се готви за прекратяването на газовите доставки след провала на преговорите за цената на синьото гориво. Има опасност от понеделник да бъдат нарушени и доставките на природен газ за Европейския съюз. До късно снощи Киев продължи и опитите да уреди нов кръг на преговори. Москва обаче не прояви интерес и отхвърли ново предложение за компромис от Украйна.

Спирането на доставките ще нажежи допълнително изострената политическа обстановка между Русия и Украйна.

Газовите преговори се оказаха особено трудни заради политическото напрежение, предизвикано от свалянето на проруски настроения президент на Украйна, последвалото го през март анексиране на Крим от Русия и избухналото след това насилие в Източна Украйна.

Всяка от страните обвинява другата за безизходицата.

В телефонен разговор с европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан е предложил в следващите дни да се проведе нов кръг на тристранните преговори за газа. От ведомството отбелязаха, че двете страни са обсъдили въпроса за „продължаване на преговорите за надеждността на доставките на природен газ за Украйна и страните от ЕС”. От министерството отбелязват, че Йотингер е подкрепил принципно предложението на Продан, който за пореден път е потвърдил готовността на украинската страна за продължаване на преговорите на основата на предложението на ЕК, което включва и предложение за компромисна цена на природния газ.