Японската централна банка запази линията на монетарната си политика

Само един от членовете на управляващия борд предложи по-агресивни финансови стимули

13.06.2014 | 12:33 Редактор: Мариета Иванова
Японската централна банка запази линията на монетарната си политика

Японската централна банка не изненада пазарните участници и запази без промяна основната линия на монетарната си политика. Само един от членовете на управляващия борд предложи по-агресивни финансови стимули, отбелязват анализаторите на Bloomberg.

60 до 70 трилиона йени - такъв остава целевият размер за експанзията на паричния пазар. Инфлацията се очаква да се задържи известно време около 1,5 процента. Икономиката продължава да се възстановява с умерени темпове, отбелязаха още централните банкери, като уточниха, че продължават да следят и ситуацията в чужбина.

По думите им водещите глобални икономики също се бележат устойчив растеж. Колкото до индустриалното производство, то отчете по-слаба активност от очакваното през април, но от Японската централна банка са на мнение, че индустрията запазва умерените темпове на възстановяване.

Централните банкери обаче бяха категорични, че следят отблизо всички рискове, свързани с промишлеността и взимат адекватните мерки. Интересното и различното в случая обаче беше едно предложение, направено от един от членовете на Борда по монетарна политика Такахиде Киучи. Той призова за по-агресивни цели и въобще за по-активен подход. По думите му целта за инфлацията трябва да е 2% в средносрочен план, а предложението му включва мащабни монетарни стимули през следващите две години. Но като цяло Японската централна банка, и по-конкретно управляващият борд, гласуваха за запазване на настоящата политика с мнозинство от 8 на 1 гласа. Или нещата остават без промяна.