Бразилските милиардери ще спечелят Световното

Анализ на Боб Лафранко от Bloomberg

13.06.2014 | 10:27
Бразилските милиардери ще спечелят Световното

Строителният гигант Odebrecht е един от основните дарители на партията, която е на власт в Бразилия. Компанията е обвинена за получаването на субсидирани заеми в размер на 650 милиона долара, за да построи някои от стадионите за световното.

В центъра на конфликта са двама души- Норберто Одебрехт и Сезар Мата Пирес. И двамата имат тесни връзки с правителството отдавна. Тези двама души притежават големи строителни компании, компанията на Пирес е най-голямата в Латинска Америка. Правителството обеща през 2007 и през 2009, че няма да похарчи никакви пари на данъкоплатците за стадионите за световното. После обаче похарчиха почти 3 милиарда долара от тези пари и затова хората се разгневиха. Те казват, че се нуждаят от образование, здравеопазване и домове, които могат да си позволят, и не искат тези стадиони, много от които няма да се използват след края на световното.

По плакатите на хората от протестите четем „Ние искаме училища, отговарящи на стандартите за качество на FIFA". Как са забогатели тези хора, само от строителство ли?

До голяма степен да. Благодарение на връзки с властта. През 60-те и 70-те по време на диктаторството те имаха връзки с властта, а после по време на демокрацията това не се промени. Основното финансиране на Партията на работниците в Бразилия идва от тях. Тази партия издигна настоящия президент. Тези богаташи преминават през прехода много добре. Пирес е 30 години по-млад от Одебрехт, от когото е получил първата си работа и чието протеже е бил. Работили са заедно, за да получат държавни поръчки за влакове, автобуси и пътища, както и за инфраструктурно строителство. Използваха връзките си с правителството, за да развият бизнеса си и за това хората са толкова разочаровани. На практика правителствата създадоха състоянието на тези семейства, а хората страдат.

Хората искат правителството, не самите милиардери, да преразгледат връзките си с тези милиардери, за да не отиват парите от данъци директно в техните джобове. Хората искат тези пари да бъдат похарчени за по-добри училища, за здравеопазване и за по-евтини домове. Те са насочили исканията си към правителството, а не към милиардерите.

Ситуацията в Бразилия е както в Русия от гледна точка на това, че връзки с правителствата помагат на някои хора да забогатеят. В Русия все пак е малко по-различно- там много малко хора успяха да сложат под контрола си държавните активи на много ниски цени, това е много специфичен случай. Приликите идват от това, че винаги, за да забогатееш ти трябват връзки с правителството. В Бразилия точно тези връзки дразнят хората. Тук милиардерите не са купували държавни активи на безценица, след което да ги развиват, а са използвали влиянието си в правителствата, за да спечелят печеливши сделки, които да ги направят богати. Например нисколихвени  заеми или субсидирани заеми.


 

Боб Лафранко е редактор в Bloomberg, който се занимава с милиардерите.

 

Целият коментар - във видеото.