10,5% ръст в продажбите на коли в САЩ за година през май

Адам Джонсън, Bloomberg

13.06.2014 | 07:49
10,5% ръст в продажбите на коли в САЩ за година през май

Автомобилите за пореден път бяха в основата на ръста на потребителските покупки. Месечните данни за общите продажби на дребно се повишват с 0,3% и тези на автомобилите и автомобилните части с ръст от 1,4%.

Разликата е доста сериозна. а ако обърнем внимание и на годишното изменение, или с други думи спрямо месец май миналата година, ето какви са резултатите - продажбите на коли скачат с 10,6%, докато общите продажби се увеличават с едва 4,5%.

Автомобилният сектор беше най-динамично развиващия се напоследък. И това съвсем не е изненада, защото ако се върнем три години назад можед да очертаем тази тенденция много ясно.

Продажбите на автомобили и части отчитат ръст от около 35% за последните три години - от май 2011 насам. Той е три пъти по-голям от този на общия търговски оборот.

Анализаторите следят тези данни постоянно и не бяха изненадани. Ние обаче решихме да прегледаме  50-те компании от широкия борсов индекс S&P 500, които по някакъв начин са свързани с автомобилната индустрия.

И открихме четири от тях, за които експертите повишиха прогнозите си през последните няколко седмици и чиито растеж и досега надвишаваше 15% процента.

Една от тях е American Axle & Manufacturing с прогнозен ръст от 59%. В момента се търгува на ниво от 8 пъти над печалбата, което е доста евтино.

Целият коментар на Адам Джонсън - във видеото.