Делян Добрев: „Южен поток“ не е по-различен от „Белене“

В случая с газопровода обаче, имаме подписан договор и по-всяка вероятност заложени неустойки, коментира депутатът от ГЕРБ

12.06.2014 | 10:30 Редактор: Мариета Иванова
Делян Добрев: „Южен поток“ не е по-различен от „Белене“

Казусът с „Южен поток“ не е по-различен от този с „Белене“, коментира в предаването Денят On Air депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той уточни обаче, че за разлика от проекта за втората атомна централа при този за газопровода има подписан договор и вероятно неустойки.

„Затова управляващите трябва да отговорят на въпроса - подписали ли са договор и какви неустойки са заложени. И защо са го подписали след като имаше предупреждения на най-високо ниво от Европейската комисия и стартиране на наказателни процедури“, коментира още Добрев.

Бившият министър на икономиката допълни още, че друг негатив, свързан с проекта е, че сумата по проекта изведнъж била повишена с около 600 млн. евро над прогнозираната.

"При прогнозна стойност 3.2 млрд. евро изведнъж стана 3.8 млрд. евро или със 600 милиона евро по-висока, а както знаете, всеки проектант се застрахова и  окончателната стойност на проекта е по-ниска", поясни Добрев.

Той коментира и интереса на американски компании към проучване на залежите на конвенционален газ в Черно море като посочи, че винаги е имало интерес, но привличането на повече чуждестранни компании ще е „най-добре за България“. По думите му потенциал за  инвестиции от САЩ има в областта на споделените услуги и пример за това са HP и IBM, както и в автомобилостроенето.

Вижте коментара от видео файла.