Китай в опит да спечели спора в Южнокитайско море с изкуствени острови

Жители от спорния архипелаг Спратли съобщават за активност в тази посока

11.06.2014 | 12:30 Редактор: Ирина Георгиева
Китай в опит да спечели спора в Южнокитайско море с изкуствени острови

Пясък, цимент, дърво и стомана са най-новите способи на китайците, които целят да прекроят Южнокитайско море,пише Bloomberg.

Китайски кораби редовно превозват строителни материали във водите близо до спорния архипелаг Спратли, коментират филипински рибари и служители в региона. Мнението им е, че много скоро от морето ще започнат да се издигат нови острови, подобни на палмовите в Дубай.

"Те създават изкуствени острови, които никога не са съществували, подобно на тези в Дубай", коментира   Еудженио Бито-онон, кмет на Калаяан, част от Спратли. - „Конструкцията е масивна и се строи денонощно. Това ще доведе до пълен контрол на Южнокитайско море.“

Островите от Спратли представляват архипелаг от рифове, островчета, атоли, рифове в Южнокитайско море край бреговете на Филипините и Малайзия. Въпреки че, се простира на площ от повече от 425 000 квадратни километра във водата, те са разположени на по-малко от 4 кв. км земя.

Предположенията, че може да има залежи на нефт и газ, поддържа  териториалния спор за архипелага между Китай, Виетнам, Малайзия, Филипините и Бруней.

Според енергиен доклад на САЩ през 2013 в региона има около 11 млрд. барела запаси от петрол и 190 трилиона куб. фута природен газ.

Изграждането на изкуствени острови може да помогне на Китай да изготви исканията си и да развие потенциални бази за контрол на водите, на които се намират едни от най-натоварените морски пътища в света.

Исканията на Китай

Китай смята, че островите са част от нейната територия. Тази теза е потвърдена от думите на говорителя на китайското външно министерство Хонг Лей, който преди дни заяви пред журналисти, че „всичко, което Китай прави на някои от островите си или атолите, е в рамките на суверенните ни права и Филипините не могат да направят нищо."

Филипините са активни около рифовете Джонсън Соут, Гавен и Куартерон, заяви филипинският президент  Бениньо Акино пред репортери на 5 юни.

"Ние отново сме притесни, защото има движение на кораби между рифовете Гавен и Куартерон", каза тогава Акино.

Напрежението във Виетнам

Чрез усилията за рекултивация Китай може да спечели спора за спортните води и с Виетнам, пише Bloomberg. На 1 май Китай разположи нефтена платформа край Параселите, което доведе до сблъсъци.

"Всички едностранни действия от страна на чуждестранни лица, които променят статуквото на тази област са в тежко нарушение на суверенитета на Виетнам,"  коментира преди ден заместник-говорителят на витанамското министерство на външните работи.

 Изграждането на изкуствена структура на рифа Джонсън Соут може да противоречи на декларацията от 2002 г. между Китай и Асоциацията на народите от Югоизточна Азия, отбелязва Bloomberg. В необвързваща Декларация за поведение страните се призовават да се въздържат от това да "обитават понастоящем необитаеми острови, рифове, плитчини и т.н.." До момента Китай стриктно спазват документа.

Всеки ход, който Китай предприеме, за да укрепите рифа, дори само с писта или морско пристанище "ще повиши напрежението и да наруши Декларацията за поведение", отбелязва говорителят на филипинското Министерство на външните работи Чарлз Хосе.