fallback

Сърбия също ще отложи изграждането на „Южен поток”

На свой ред българският енергиен министър подчерта, че България не се е отказала от реализацията на газопровода

09.06.2014 | 11:51 Автор: Мариета Иванова

Сърбия ще последва примера на България и ще отмени началото на изграждането на газопровода „Южен поток”. Това заяви вицепремиерът Зорана Михайлович, предаде сръбското радио b92. От медията посочват, че решението дошло след изявлението на българския премиер Пламен Орешарски, който заяви, че България отменя изграждането на газопровода. 'Ще трябва да чакаме, докато продължават разговорите между България и ЕС, или докато Русия не промени трасето", е заявила още Михайлович.

В същото време енергийният министър Драгомир Стойнев обясни, че България не се е отказала от реализацията на „Южен поток”. По време на посещение в Китай той заяви, че проектът е по-скоро необратим, което е важно и за Европа, и за България. А в момента споровете са за това как точно да бъде реализиран. Стойнев заяви, че за година на поста е придвижил проекта на ново ниво, на което никой не поставя под въпрос реализацията на „Южен поток" и неговата необходимост.

Министърът заяви, че в рамките на ЕС благодарение на неговите усилия, има консолидирана позиция в подкрепа на проекта - на министрите на енергетиката, през които минава трасето - Унгария, Австрия, Хърватия, Словения, Италия. По думите му САЩ възразяват само срещу избрания изпълнител, докато у нас – 64% от българите одобряват проекта.

fallback
fallback