fallback

Продължава стачката на служителите на метрото в бразилския град Сао Пауло

07.06.2014 | 14:00 Автор: Ирина Георгиева

Продължава стачката на служителите на метрото в бразилския град Сао Пауло. Исканията им са за увеличение на заплатите с най-малко 10%. Демонстрацията предизвиква истински транспортен хаос в мегаполиса и се случва броени дни преди началото на Световното първенство по футбол. Във връзка със спортното събитие в Бразилия са въведени изключително строги мерки за сигурност заради опасения от масови демонстрации и вероятност от терористични атаки. 

Метрото в Сао Пауло, което обслужва ежедневно по 4,5 милиона души е затворено заради стачните действия от четвъртък насам. Причината е, че синдикалните лидери не успяха да постигнат споразумение с ръководството на метрото и градските власти за увеличение на заплатите на служителите с 12,2%.

Рано тази сутрин полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите. От 63 станции в града само 32 бяха отворени вчера.

На този фон в Рио де Жанейро са задействани изключителни мерки за сигурност с оглед да се осигури безопасността на жителите и хилядите гости на града, домакин на Световното първенство по футбол. Властите изразиха готовност да се справят, ако се повторят масовите демонстрации от юни миналата година, както и при евентуални атаки, подчерта Андерсън Бишара, координатор на делегацията по сигурността в Рио де Жанейро.

"Имаме отряд от гражданската и федералната полиция, които работят съвместно с група от министерството на отбраната, която се занимава с борбата срещу химически, биологически и ядрени оръжия. Тяхната задача е да се предотвратяват всякакви опити за терористични атаки, което ще бъде най-лошият сценарий."

Рио де Жанейро пък предприе най-мащабната операция за сигурност в държавата. Повече от 20 000 органи на реда допълнително са ангажирани да следят за реда по време на Мондиала. Причината е надигналата се вълна от масово недоволство, която е свързана с високите разходи на правителството за организирането на спортното събитие. Очаква се повече от 800 000 чуждестранни посетители буквално да залеят латиноамериканската държава.

 

fallback
fallback