Иван Хиновски: Разминахме се с газова криза

Един от сериозните рискови за страната ни е лошото състояние на газопреносната мрежа, коментира енергийният експерт

06.06.2014 | 14:46 Редактор: Мариета Иванова
Иван Хиновски: Разминахме се с газова криза

Може да каже, че се разминахме с газова криза, коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт Иван Хиновски. Той припомни, че България вече преживя една газова криза през 2008-2009.

„Тогава зад Украйна нямаше политическа подкрепа и страната имаше ликвидни проблеми с плащането на нейното потребление, вследствие на което санкцията на Газпром за прекратяване на газовите доставки се отразиха и на тези към Европа“, коментира Хиновски. Той подчерта, че сега ситуацията е различна. По думите му има две основни причини, които биха могли да генерират газова криза – политически и технически.

Политическите означават конфликт между двете страни – между Газпром и Украйна, допълни Хиновски. Той посочи, че в момента има такъв конфликт, но зад Украйна вече стои ЕС, и „ако има трудности по плащания – „ЕС и Световната банка декларираха, че ще подпомагат Украйна в този процес“. В този смисъл първият „риск за неплатежоспобност по трасето  вече го няма“, коментира експертът.

Голямата опасност по отношение на техническите причини вече също, като че ли ги няма, коментира Хиновски. Той поясни, че опасенията най-вече са били свързани с терористични актове, прекъсвания на газопроводите и т.н., които вече не са факт.
Енергийният експерт подчерта, че основният риск, който пряко се отнася до България и за който страната ни сама си е виновна, е състоянието на  газопреносната система.

„През последните години има занижен интензитет на ремонтните дейности, рехабилитация на компресорни станции и т.н. Вследствие на което нашата система работи на по-ниско налягане от номиналното и това води до намаляване на качеството на газоснабдяването на нашите партньори и съседни страни - Гърция и Турция. И това  е другият сериозен риск - от газови аварии“, коментира още експертът.