Обществото не може да расте без риск: Блумбърг

Интервю на Лойд Бланкфайн и Майк Блумбърг

05.06.2014 | 10:15
Обществото не може да расте без риск: Блумбърг

Интервю на Лойд Бланкфайн, председател и изпълнителен директор на Goldman Sachs и Майк Блумбърг, основател на Bloomberg LP


Кажете ми за управлението на риска? Кога се превърнахте от човек, който поема рискове, в човек, който управлява рискове?

Лойд Бланкфайн, председател и изпълнителен директор на Goldman Sachs, Ню Йорк:

Тези неща вървят заедно. Вие не може да ги разделите.

Ако трябва да използвам едно определение за това, което правим, разбира се, това е риск мениджмънт.

Ние сме партньорите от другата страна на сделката, която нашите клиенти искат да сключат. И ние трябва да управляваме този риск.

Всеки ден при нас идват клиенти и ни продават неща, които, може да отнеме месец, за да продадем.

Нашите клиенти може да са обмисляли продажбата на въпросния продукт  – тази ценна книга, този предмет или суровина – те може да са обмисляли тази продажба цял месец, докато ние имаме минути или дори по-малко, за да решим каква е цената и колко дълго ще е необходимо да го държим.

И може би ние ще може да продадем някакъв подобен продукт, макар и не съвсем същия, за да хеджираме тази сделка.

Това не означава, че ще успеем да продадем въпросния актив, но понижава риска, който сме поели. Предполага се, че трябва да сме добри в това и ние наистина сме добри.

Това звучи доста по-секси, но все пак не толкова секси, колкото Уолстрийт беше навремето. В такъв случй, кое е най-вълнуващото да сте в бизнеса днес, какво ви кара да продължавате?

Мисля, че е нещото, което Уолстрий винаги е правил. Работим в доста по-големи мащаби, с доста по-големи обеми и в условията на много по-бърз пазар, които често са волатилни – нямам предвид точно сега.

Така че последствията от това да имате прекалено дълга позиция или да реагирате бавно са много по-сериозни от преди.

Ето защо прецизността, с която трябва да се отнасяме към управлението на риска и скоростта, с която трябва да реагираме са от ключово значение.

Всичко това е свързано с факта, че обемите са много по-големи, а играчите са по-малко. Пазарите се консолидираха.

Ако погледнете списъка на всички банки, които са били на капиталовите пазари преди половин поколение, ще видите, че той е много по-дълъг, отколкото сега.

Майк Блумбърг, основател на Bloomberg LP, Ню Йорк: Ще се върна към ефекта от всичко това.

Става въпрос за осигуряването на нови работни места, по-добро качество на живота и по-дълъг живот  по целия свят.

Обикновено се фокусираме върху дребни неща.

Не трябва да забравяме обаче, че ако нямаме финансови институции, които се управляват добре и са склонни да поемат рискове, обществото нямакак да се развива.

Срещу банките има непрестанни обвинения. Всички казват, че рисковете, които са поемали, са били необосновани.

Няма човек, който не би искал да знае, че тези рискове за били неприемливи.

Определено обаче, когато са били поемани, те са изглеждали в рамките на нормалното. Ако са изглеждали неприемливи, те вероятно е нямало да бъдат поети.

 

Майк, кога тонът на тези коментари ще се промени? Кога ще може отново да разкажем приказката за американските банки - историята за социална отговорност, за подкрепа на малкия бизнес, за създаването на нови работни места? Защото финансовата индустрия продължава да е обвинявана.

Майк Блумбърг, основател на Bloomberg LP, Ню Йорк: Аз съм на 72 години и няколко пъти секторът е преживявал цикличен спад, но винаги се е възтановявал.

Уолстрий ще се възстанови, защото ако това не се случи, ние нямаме бъдеще.

При това Уолстрийт се състои от група хора, които вярват, че възможности съществуват. Те искат да работят много и това е част от етиката на Уолстрийт.

Злоупотреби винаги ще има, винаги ще имаме и гнили ябълки - вие не може да имате нещо голямо, без да имате този проблем. В един град от 60 хиляди души, всеки ден се случва да арестуват някой.

В системата от училища тук в Ню Йорк се случва същото, защото тя всъщност е два пъти по-голяма.  

Когато става въпрос за финансовата индустрия, тя е много пъти по-голяма. Винаги ще се намери някой, който да направи нещо глупаво или лошо.

Въпреки това волята на хората, които са вложили своя капитал и своите знания, ни дава способността да растем.