fallback

Необходима е либерализация на газовия сектор: Янков

Йордан Янков, експерт от консултантската агенция Нуклеон

04.06.2014 | 22:49

Последните решения на ДКЕВР и Южен поток показват, че случващото се в българската енергетика е по старите методи на командно-административната икономика, заяви Йордан Янков, енергиен експерт от Нуклеон в Денят он ер на 4 юни 2014. Той смята, че трябва да се либерализира и газовия сектор, за да се развие потенциала в енергетиката.

Йордан Янков смята, че технологичната структура на българската енергетика е с 20г. назад, а модерната енергетика изисква преструктурирането й.

Според него в момента е наложително да се коригира излишъка от базови мощности - много централи, работещи в денонощен режим и малко маневрени мощности за баланс на променящото се потребление. Като пример той съобщи, че през 1990 индустрията е потребявала 18 млн мегаватчаса, сега - 8 млн. "Либерализация означава институционална реформа - ДКЕВР да е реален регулатор, да се изчистят монополите на ексклузивните лицензи. Проблемите с американските ТЕЦ-ове и ЕРП-тата могат да се решат на свободния пазар. Цените биха тръгнали нагоре само при запазване на сегашната структура и свещените крави НЕК и БЕХ" - добави Янков.

Целият разговор в студиото на Денят он ер с Веселин Дремджиев на 4 юни 2014 - във видеото.

 

Консултантска агенция Нуклеон разработва проекти, независими анализи, изследвания и прогнози в областта на ядрената енергетика, ядрената безопастност, радиационната защита и опазването на околната среда.

fallback
fallback