fallback

В четвъртък Марио Драги отново ще заяви решителност да действа

Много е вероятно от ЕЦБ прибегнат до негативни лихви по депозитите, коментира Патрик Леглaнд от Societe Generale

02.06.2014 | 14:14 Автор: Мариета Иванова

Пазарите изглежда вече са калкулирали евентуални понижения на лихвения процент, които най-вероятно ще последват след срещата на ЕЦБ в четвъртък, става ясно от репортаж на Bloomberg Television. Според  Патрик  Леглaнд- директор Пазарни изследвания в Societe Generale, Париж, от срещата на ЕЦБ могат да се очакват три неща.

„Мисля, че е много вероятно да прибегнат до негативни лихви по депозитите. Честно казано обаче, това няма да има особен ефект върху валутата. Второ, финансиране за малки и средни предприятия в размер на 300 милиарда евро, поне такава е нашата прогноза. И трето – таргетирана форма на дългосрочна операция за рефинансиране на банковия сектор, като гаранция срещу евентуални проблеми с ликвидността. Всичко това обаче ще има сравнително слаб ефект върху валутата“, заяви  Леглaнд.

Според него Драги отново ще заяви решителността на банката да действа, но има и неща, които все още не са на дневен ред.

„Това, което той може да направи на по-късен етап, е да премине към директно изкупуване на облигации. Очевидно обаче това едва ли ще се случи сега. Изкупуването на облигации все още не е на дневен ред. Твърде рано е за подобна стъпка“, коментира експертът.

По думите на  Леглaнд  основният проблем се състои в това, че лихвените проценти все още са по-високи от номиналния ръст на БВП в страните от периферията на еврозоната, като Испания, Гърция, Португалия и Италия. Това се отразява негативно на устойчивото възстановяване в Европа и е сигнал, че еврото ще остане доста скъпо.

В отговор на въпрос дали мерките, които ще предприеме ЕЦБ ще размразят кредитирането в еврозоната,  Леглaнд  коментира, че ефектът ще е „умерен“, тъй като на този етап „проблемът не е толкова с ликвидността, колкото с цялостната икономическа инерция“. - „Тя е ниска, както и потреблението, и в крайна сметка икономическото възстановяване в Европа е много анемично. Така че основното предизвикателство е да се подкрепи растежа“.

„Ако поискате от мен да предложа някакво нестандартно решение, аз бих предложил да се обърнем към Европейската инвестиционна банка, а също така бих предложил и издаване на някакви общи европейски облигации. Честно казана лихвените проценти и без друго са много ниски, а в системата вече е осигурена ликвидност. Ето защо не съм сигурен, че планираните от ЕЦБ мерки ще се окажат така желаният катализатор“, обобщи експертът.

fallback
fallback